Diabetikus mákos zserbó

  • 2017.05.07.
  • 2

Diabetikus mákoszserbóEléggé határértéken van a férjem vércukra, fogynia is kell, ezért igyekszem olyan étrendet összeállítani, hogy megelőzzünk egy cukorbetegséget. Mivel "édesszájú", süteményeket továbbra is sütök, de az összetevőket megváltoztattam. A durumliszt keményítőjét lassaban tudja lebontani a szervezet, tehát lassabban emelkedik a vércukorszint. Értékes fehérjéi, vitaminjai, ásványi anyagai és emésztést segítő rostjai miatt esett rá a választásom.Tészta hozzávalói:60 deka durumliszt20 deka mangalica zsír2 tojás sárgája1,5 deka élesztő1,5 deci tej15 deka nyírfacukor porkéshegynyi szódabikarbónaA lisztet elmorzsoltam a zsírral, összekevertem a darált nyírfacukorral, a szódabikarbónával, kis mélyedést csnáltam benne a 2 tojássárgának, ide öntöttem a tejjel símára kevert élesztőt.Fakanállal összedolgoztam, majd kézzel meggyúrtam a tésztát. Letakarva 1 órát hideg helyen pihentettem.Máktöltelék:15deka mák15 deka nyírfacukorÖsszekevertem és ledaráltam.Lekvár:tetszés szerinti sűrűbb állagú lekvárÉn frissen főztem rebarbara lekvárt. A mennyiségeket nem mértem, gondolomra, meg kóstolással tettem bele nyírfacukrot, nem sokat, csak hogy kellemesen savanykás legyen. Mivel a zserbóhoz kicsit folyósnak találtam, kevertem bele 2 evőkanál aprószemű zabpelyhet.A sütemény összeállítása.A nagy gáztepsit kibéleltem sütőpapírral. Egy másik sütőpapírból kivágtam egy 28x32 centis téglalapot. A tésztát 4 egyenlő részre elosztottam, és az első gombócot a kivágott sütőpapíron kinyújtottam. Nyújtáshoz szükség szerint liszteztem. A kinyújtott tészta akkora legyen, mint a kivágott sütőpapír, mert ezzel felemelve bele tudtam fordítani a nagy gáztepsibe úgy, hogy minden oldalról maradt ki kis hely, hogy a tészta tudjon növekedni.
A tepsibe helyezett tésztalapot félujjnyi vastagon megkentem lekvárral, majd rászórtam a cukros mák egyharmadát. Erre borítottam a második kinyújtott tésztalapot, amit az iménti módon lekvároztam és mákoztam. Így jártam el még kétszer. Az utolsó tésztalapot kicsit nagyobbra nyújtottam, mint a kivágott sütőpapír, ezzel beborítottam úgy, hogy körben ráhajtottam a széleire is. Előmelegített 180 fokos sütőben 40 perc alatt megsütöttem.
A tepsiben hagytam kihűlni, és a mázat csak hidegen kentem rá.Máz:15 deka cukormentes étcsoki3 evőkanál étolajAz étolajjal felolvasztott csoki a sütemény tetejére kentem. Néhány óra állás után lehetett szeletelni. Szeleteléskor kicsit morzsálódott a sütemény tésztája, de nem vészesen.Nagyon finom volt, aki nem tudta, nem mondta volna meg, hogy nem hagyományos alapanyagokból készült.