Kapros-túrós tarhonyás sütemény

  • 2017.03.10.
  • 4

Kapros-túrós tarhonyás süteményTavaly nyáron volt az I. "Tarhonyafőző fesztivál"
Foktőn, a szülőfalumban. A tarhonyás sütemények fődíját Teichterné Husvét Henriette Kapros-túrós tarhonyás sütije nyerte. Nagyon finom volt, és most sikerült megszereznem a receptjét, megsütöttem én is.Hozzávalók.20 deka tarhonya25 deka tehéntúró2 deci tejföl2 tojás3 evőkanál étolaj1 fej vöröshagyma1 evőkanál ételízesítősó, őrölt bors ízlés szerintvágott kaporAz olajat (én olívaolajat használtam) megforrósítjuk, rádobjuk a tarhonyát és folyamatosan kevergetve megpirítjuk.Mikor már szép barna, felöntjük a térfogatához képest két és félszeres mennyiségű vízzel. Én 25 deka tarhonyát 8 deci vízzel öntöttem fel. Beletesszük az ételízesítőt (ez nálam kimaradt), kicsit megsózzuk, és megfőzzük. Akkor jó, ha a tarhonya puha, illetve
felszívta az összes vizet. Hagyjuk teljesen kihűlni. Én a vöröshagymát kivettem, apróra összevágtam, és belekevertem a tarhonyába.Közben a túrót szitán áttörjük - én nem törtem át, csak villával jól összenyomkodtam -, összekeverjük a tejföllel, borssal (én őrölt fehérborsot használtam), a vágott kapor felével,a habosra felvert
tojásokkal, ízlés szerint sózzuk, és hozzákeverjük a kihűlt tarhonyát. Én a tojások fehérjéből géppel kemény habot vertem, a tojássárgákat csak fakanállal belekevertem, és úgy vegyítettem utoljára a túrós tarhonyához.
Kikent, morzsával meghintett kis méretű (nálam 20x30-as ) tepsibe símítjuk, és előmelegített sütőben addig sütjük, míg a a massza már nem tapad a késhez. Én a rizskókhoz hasonlatosan 180 fokra előmelegített sütőben kb 50 perc alatt sütöttem meg - tűpróbát végeztem! Még melegen megkentem a tetejét tejföllel,rászórtam a maradék vágott kaprot, majd a tepsiben hagytam hűlni, langyosan metéltem kockákra.Többen ettük meg, és mindenki nagyon megdícsérte. Itt is megköszönöm a receptet Heninek! :)Nagyon jó volt visszemlékezni a nyári Tarhonyafesztiválra.A kétnapos "népünnepélyre" nagyon sok és változatos programmal készült a falu népe.2016. július 3.
·
Az első Tarhonya Fesztiválon készült gigantikus mennyiségű és kitűnő ízű lecsós pásztortarhonyát máris a magyarországi, közép-európai rekordok között jegyzik.rekordok.hu - a magyarországi rekordok adatbázisa - MARA