Diabetikus almáspite

  • 2016.12.05.
  • 4

Diabetikus almáspiteHozzávalók:25 deka teljes kiőrlésű tönkölyliszt25 deka szezámmagliszt25 deka margarin1 zacskó sütőpor10 deka nyírfacukor por1 csipet só2 tojás
+ 2 btojássárgája2 evőkanál tejfölA liszteket, sütőport,sót, nyírfacukor port szárazon összekevertem, elmorzsoltam benne a margarint, majd a tojásokat és a tejfölt hozzáadva gyors mozdulatokkal meggyúrtam a tésztát. Folpackba csomagolva 1 órára hűtőszekrénybe tettem. Addig elkészítettem a tölteléket.Almatöltelék:1 kiló savanykás alma (tisztítva mért)10 deka nyírfacukor3 deka vaníliaízű főzős pudingporfél citrom leveA meghámozott almákat almareszelőn lereszeltem, összekevertem a fél citrom levével, meg a nyírfacukorral, és tűzre tettem párolni. Nem kell nagyon megpárolni, épp csak engedjen egy kis levet.A
pudingport kevés vízzel símára kevertem, és beleöntöttem a párolódó almába, gyorsan összekevertem, és már le is vettem a tűzről, hagytam kihűlni.A pihentetett tésztát kétfelé vettem, és egyiket sütőpapíron kinyújtottam, a sütőpapírral együtt belehelyeztem egy 22x32 centis tepsi aljába. Ráterítettem a tölteléket, a másik tésztát pedig szintén sütőpapíron kinyújtottam, akkorára, mint a tepsi.
Ezzel a tésztalappal befedtem az almát. Egy kötőtűvel megszúrkáltam, és a 220 fokosra előmelegített sütőbe tettem.

Kb. 35 perc alatt sült meg, félidőben fehér papírral letakartam, hogy ne égjen meg a teteje, de rendesen átsüljön az alja is. A tepsiben hagytam kihűlni.Kb.5x5 centis kockákra vágtam, a tetejét megszórtam xilitporral.Nagyon finom volt. Aki nem tudta, hogy diabetikus, nem vett észre semmi különbséget. Esetleg a tészta színéből, mivel ez sötétebb - következtethet, hogy nem a hagyományos alapanyagok.A férjem barátjánál voltunk Ferenc napot köszönteni, ahol 3 cukorbeteg személy is volt a társaságban. Ők különösen örültek neki.elirat hozzáadása