Citromkrémes Napsugár szelet

  • 2016.12.25.
  • 7

Citromkrémes Napsugár szeletA
ketkes.com
oldalon tetszett meg ez a recept. De ezzel az oldallal úgy vagyok, hogy nemigen hiszek nekik, mert isten tudja honnan szedik össze a receptjeiket szép képekkel együtt, és mikor az ember elkészíti, kiderül, hogy nem jó a recept(gépi fordítás), meg se közelíti az elkészült "mű" a képen látható kívánatos süteményt. Most is éltem a gyanúperrel, hátha becsapódok, de a kíváncsiság erősebb volt, így elhatároztam, hogy márpedig a Citromkrémes Napsugár szeletet elkészítem, hiszen olyan egyszerűnek tűnik, és nagyon gusztusos. Be is vásároltam hozzá - őrölt mandulát, citromot, étkezési keményítőt - hanem citromaromát egyik boltban se kaptam. Akkor ismét gyanús lett, hátha valami nem okés a recepttel, ezért kép alapján megkerestem az eredeti receptet. És láss csodát! - megtaláltam!Simone
Georgescu román bloggerina receptje, a kétkes az ő képeit használja, de recept hozzávalói, meg a leírás már nem mindenben stimmel, nála mascarpone krémes citromtorta
.Mascarpone sajtkrémem épp nem volt itthon, ezért úgy döntöttem, mégis inkább megpróbálom a ketkes féle változatot.Tészta hozzávalói:5 tojásfehérje (a tojások sárgája egyáltalán nem kell ebbe a sütibe)10 deka cukor10 deka darált mandula1 teáskanál reszelt citromhéj3 evőkanál liszt1 teáskanál sütőporKrém hozzávalói:fél liter tej6 evőkanál cukor2 evőkanál liszt1 evőkanál étkezési keményítő20 deka vajcitromaromaTetejére:3,5 deci habtejszín2 tasak habfixáló1 teáskanál reszelt narancshéjcitromaromaA darált mandulát a liszttel, reszelt citromhéjjal szárazon összekevertem - a sütőport kifelejtettem belőle.A
tojások fehérjét a cukrot fokozatosan hozzáadva kemény habbá vertem (én csipet sót is tettem bele), majd lassan beleöntöttem a citromlét, addig verve, míg teljesen felvette a hab. A lisztes keveréket óvatosan fakanállal elegyítettem a habhoz. Egy 23x23 centis kapcsos tortaforma alját sütőpapírral kibéleltem, beleöntöttem a masszát, és 170 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütöttem. Az utolsó 5 percre letakartam a tetejét, tűpróbát végeztem. Rácson hűtöttem ki.A krémhez a cukrot 3 deci tejjel tűzre tettem, kevergettem, míg elolvadt a cukor. Szárazon összekevertem a
lisztet a keményítővel, majd a
maradék 2 deci tejjel csomómentesre kevertem. Hozzáöntöttem a felforrt cukros tejhez, és sűrűre főztem. Hogy sárga színe legyen, 1 mokkáskanál kurkumaport kevertem bele, ami az ízén nem ront. Hagytam kihűlni.Mivel nem kaptam citromaromát, 1 késhegynyi citromsavat fél citrom levében feloldottam. A szobahőmérsékletű lágy vajat ezzel kikevertem, és kanalanként hozzádolgoztam a kihűlt pudinghoz. Kóstolgattam, és még tettem hozzá, amíg ízlésemnek megfelelően savanykás lett.Jól felhabosítottam, a kihűlt piskótát visszatettem a kapcsos tortaformába és rátettem a krémet.A tetejére én 2 zacskó, tehát fél liter Oké habtejszínt
magas fordulaton kicsit felvertem, majd apránként szórtam bele
1 zacskó zselatin fixet.
Utoljára kevertem bele kanalanként a porcukrot, kb. 10 dekát - nem mértem, kóstolgattam. És a krémbe is kellett volna citromaromát tenni, de citromlével kikavart citromsavat nem mertem, mert féltem, hogy összekapja a habot.A tejszínhabot a krém tetejére kentem, villával csíkokat húzgáltam rá, és
hűtőszekrénybe került.Néhány fázis a készítésrőlCsak tálaláskor metéltem fel. A tejszínhab állaga kissé lágy volt - de ez nem újdonság, máskor is elég nehezen tudom keményre felverni. De azért elég formás szeleteket sikerült vágni. Minden szeletre egy csokifenyő került, hogy stílusosak legyünk az ünnephez.Finom volt, a kellemesen savanykás íz érzett a piskótán is, a krémen is, és legközelebbre szerzek be citromaromát és a tejszínhabba is teszek.Minden kedves olvasómnak békés, meghitt ünnepet kívánok szeretettel!