Feketeerdő tál desszert

  • 2016.10.25.
  • 8

Feketeerdő desszert tálbanA készítés menetét már leírtam a
Feketeerdő-szerű tálas desszert
című bejegyzésben. Ez a mostani abban különbözik, hogy teljesen a feketeerdő torta összetevőiből készült.
Kakaós piskóta kockák, tejszínes csokikrém, vaníliakrém és rumos meggy egy edégyben egymásra rétegezve, tetején édes tejszínhabbal, csokiforgáccsal díszítve.Piskóta hozzávalói:6 tojás15 deka porcukor12 deka rétesliszt3 deka natúr kakaópor1 zacskó sütőporfél deci étolajA lisztet, kakaóport és a sütőport szárazon összekevertem. A tojásokat egy tálba ütöttem, hozzáadtam a porcukrot és kemény habosra kevertem. (Fel lehet így is verni, kicsit talán tovább tart.) Hozzáöntöttem az étolajat, majd a lisztes elegyet apránként, többszörre, a
gépi habverő legkisebb fokozatával kevertem hozzá. A nagy gáztepsibe öntöttem a masszát, majd 180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütöttem (kb. 20 perc). Miután kihűlt, felvagdostam 2 centis kockákra.Közben elkészítettem a krémeket.Csokikrém:10 deka étcsokoládé2,5 deci habtejszín
A tejszínt melegedni tettem, és beletördeltem a tábla étcsokit. Kevergetés közben felforraltam, majd főztem 1-2 percig, hogy sűrűsödjön. Nem muszáj túl sűrűre főzni, mert hűlés közben még sűrűsödik. Félretettem, időnként megkevertem, hogy ne bőrösödjön.Vaníliakrém:1 zacskó főzős vaníliapudingfél liter tej5 evőkanál kristálycukorLábosba öntöttem a tasak pudingport, hozzákevertem a cukrot, és a tejjel felöntve kézi habverővel kevergetve megfőztem a pudingkrémet. Nem kell annyira sűrűre főzni, mintha tortakrémhez főznénk.Locsolni, megszórni:1 üveg magozott meggybefőtt1 kisüveg rumaromaA meggybefőttet leszűrtem, a levébe beleöntöttem egy kis rumot.Egy nagyobb üvegtál alját kiraktam piskótadarabokkal, és meglocsoltam a rumos meggylével. Rákerült egy réteg csokoládékrém, aztán újra piskóta, arra egy réteg vaníliakrém, megszórtam meggyszemekkel, és így folytattam tovább a rétegezést. Felső rétegnek csokikrémet kentem, erre vaníliakrémet, és hűtőbe tettem néhány órára, hogy kicsit összeérjen.Tetejére:2,5 deci habtejszín1-2 evőkanál porcukorcsokiforgács vagy csokidaraTálalás előtt egy zacskó habtejszínt 1 púpozott kanál vaníliás cukorral kemény habbá vertem. Tettem bele egy zacskó
habfixálót.Így készültRáöntöttem a felső rétegre, megszórtam csokiforgáccsal. Még egy születésnapos feliratos táblát kapott, mert a nővérem 74. születésnapjára készítettem. Két nappal az ünnepi ebéd előtt elkészítettem, mert nem voltam itthon néhány napig, így a keresztlányommal küldtem el az ünnepi alkalomra. Nagyon jól összeértek addigra az ízek. Átadáskor gyertya is került rá (ha kapok róla fotót, felteszem. Rendkívül megdicsérték - nagyon örülök neki.