Diabetikus sárgabarackos édesburgonya gombóc

  • 2016.10.13.
  • 9

Diabetikus sárgabarackos édesburgonya gombócEgyik barátnőm 2-es típusú cukorbeteg. Ezeket a gombócokat neki főztem, de persze mi is megkóstoltuk, és finom volt.A gombóc tésztáját lényegében úgy csináltam, mint a krumplis gombócot, csak édesburgonyából, és ch csökkentett lisztből. Az ötletet a Nosalty-ról
hoztam, de persze átvariáltam. Most azt írom le, ahogy én készítettem.Hozzávalók:20 deka főtt édesburgonya6 deka 50 % Ch csökkentett liszt(Diawelness)6 deka rizsliszt1 tojás5 deka kókuszzsírTöltelék:Fél sárgabarack minden gombócba(nálam mirelit)1 evőkanál eritrit1 deka őrölt fahéj1 bögrényi zsemlemorzsa(nálam graham)1 evőkanál eritritA meghámozott kockákra vágott édesburgonyát enyhén sós vízben megfőztem. Én most nagyobb mennyiséget főztem, és ebből mértem ki a gombóc tésztájához 20 dekát. Még forrón hozzáadtam a kókuszzsírt és jól elkeverve összetörtem. Miután teljesen kihűlt, beleszitáltam a liszteket, beleütöttem a tojást, és először fakanállal összekevertem, majd kézzel meggyúrtam a gombóctésztát. Mivel ezzel a lisztmennyiséggel nagyon lágy volt, szórtam még bele lisztet annyit, hogy az állaga se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Annyit, hogy
nyújtható állagú legyen a tészta. Pihentettem a tésztát, amíg egy diónyi kókuszzsíron megpirítottam a morzsát, odatettem a gombóc főző vizét, összekevertem a fahéjat az eritrittel.Ez kb. 20 percet vett igénybe, és lisztezett deszkán ki akartam nyújtani a tésztát. De az állásidő alatt annyira elgyengült, hogy nagyon ragadt, meg szakadt, ezért inkább kanálnyi darabokat téptem belőlel, amit a tenyeremben ellapogattam, közepükbe tettem a fél barackokat, amelyeknek az üregébe mokkáskanálnyi édesített fahéjat tettem, majd összedolgoztam és gombóccá gömbölygettem őket. Mikor felforrt a víz, egy kiskanál sót és egy kanál olajat raktam bele, majd óvatosan egyenként beleeresztettem a gombócokat. Miután feljöttek a víz tetejére, még 3 percig főztem, majd szűrőkanállal langyos vízbe szedtem őket. Öblítés után lecsorgattam, és a
morzsába forgattam őket.
Ebből a mennyiségből nekem 12 gombócom lett(elég nagyok, mert nagyok voltak a barackok). Éppen volt darált mákom is, néhányat abba forgattam bele. A mákos nekem jobban ízlett, mint a morzsás. Még annyi megjegyzésem lenne, hogy frissen, melegen nagyon finom volt, mikor már kihűlt, kissé jobban megkeményedett a tésztája, mint a hagyományos krumplis gombócé. A férjem egyébként azt hitte
a sárga színe miatt, hogy
kukoricaliszttel készült a tésztája.