Deák kuglóf

  • 2016.03.25.
  • 2

Deák kuglófNagypénteken nálunk a halászlé után mindig kuglóf a második fogás.Minden alkalommal másféle készül, most a híres Deák kuglófot sütöttem meg.Hozzávalók:25 dkg rétesliszt3 dkg élesztő2 dl tej12 dkg vaj6 dkg porcukor2 dkg vaníliás cukor4 dkg reszelt étcsokoládé4 tojássárgája6 dkg mazsolaEhhez nem kell semmiféle gép, fakanállal könnyen bedagasztható.
A meglangyosított tejbe 1 kanál porcukrot tettem, belemorzsoltam az élesztőt, majd lefedve 10 perc alatt felfuttattam. Addig a mazsolát langyos vízben megmostam, kicsit áztattam, majd kinyomkodtam és meghempergettem lisztben. a vajat felolvasztottam, a tojásokat szétválasztottam, a lisztet kimértem, az étcsokoládét almareszelőn lereszeltem.A felfutott élesztőt a többi tejjel, csipet sóval, a porcukorral, vaníliás cukorral elkevertem, beledolgoztam a már kihűlt olvasztott vajat, majd a mazsolát és a reszelt csokit is. Én tettem bele még egy kis reszelt citromhéjat is.A vajjal kikent liszttel beszórt kuglófformába öntöttem a tésztát, és letakarva kelesztettem kb. 50 percig.Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt sült meg.Miután langyosra hűlt meghintettem porcukorral és szeletelve tálaltam.Különleges ízű finom sütemény. Ez a mennyiség 6 főnek elég.Néhány szót ejtek a névadóról.Deák Ferenc magyar államférfi(1803-1876) az
1848–49-es forradalom és szabadságharc
idején a
Batthyány-kormány
igazságügy-minisztere. A szabadságharc bukása után ő volt a
passzív ellenállás
vezéralakja.Agglegény volt, nagy gourmand hírében állt, nevéhez több étel kapcsolódik, melyeket direkt az ő kedvére készítettek az általa látogatott vendéglátó helyeken. Leghíresebbek a Deák torta és a Deák kuglóf.Ezt a receptet Rubin Gabi blogján találtam, köszönöm neki!