Mákos marcipános stollen karácsonyra (Mohnstollen)

  • 2015.12.21.
  • 4

Mákos marcipános stollenStollen - egy ismert német karácsonyi sütemény, leginkább a magyar gyümölcskenyérhez hasonló, ám ennek a tésztája élesztős, egyéb jellemzői pedig a vaj, mazsola és kandírozott gyümölcsök.Vicuska blogján már régebben megcsodáltam, most pedig az ünnepre elkészítettem.Tészta hozzávalói:40 g
friss élesztő50 g
cukor500 g
liszt125 ml langyos tej100 ml rum (sötét)100 g
mazsola50 g
kandírozott narancshéj50 g
kandírozott citromhéj50 g
kicsit darabosabbra darálterdei mogyoró (nálam dió)1 vaníliarúd (nálam kimaradt)100 g
marcipán200 g
puha vaj
csipet sóTöltelék hozzávalói:300 g
darált mák100 g
marcipán180 ml tej60 g
cukor3 evőkanál mézA kisült stollen tetejére:100 g
puha vaj (picivel kevesebb is elég volt)100 g
porcukorElőször a mazsolát megmostam, majd a kandírozott citrusokkal összekevertem és leöntöttem a deci rummal (én egy éjszakát áztattam benne, de elég 1 óra is).Megdaráltam a diót(durvára), mákot. A máktöltelékhez magam daráltam le a mákot, ezért az édesítésén kicsit változtattam, mert a mákot cukorral összekeverve szoktam darálni, ennyi mákhoz pedig kevés volt a 60 gramm cukor, ezért 5 evőkanál cukrot és 2 evőkanál mézet tettem a töltelékbe. Készen vásárolt máktölteléknél nincs ilyen gond.Egy húszdekás marcipán téglát már előzőleg a fagyasztóba tettem, hogy könnyebb legyen lereszelni. a lereszelt marcipánt kétfelé osztottam (fele a tésztába, fele a töltelékbe kell).A tésztához a cukros langyos tejbe belemorzsoltam az élesztőt, beleadtam 200 gramm lisztet, és letakarva állni hagytam kb.fél órát. Mikor feljött a tészta hozzáadtam a reszelt marcipánt, a lágy vajat, a 300 gramm lisztet és összeállítottam a kalácstésztát. Beledolgoztam
a rumba áztatott mazsolát,citrom és narancshéjat, diót. egy kevés liszttel még át kellett gyúrnom, hogy megfeleő állagú (puha, de nem ragacsos) legyen. Letakarva meleg helyen 2-2,5 órát kell keleszteni.A töltelékhez
a tejet felforrósítottam, belekevertem a cukros darált mákot, majd a tűzről levéve belekevertem 2 kanál mézet(az első kanál után megkóstoltam, de még egy kellett bele). mikor kihűlt, akkor kevertem bele a lereszelt marcipánt.A megkelt tésztát a nagy gáztepsimbe szabott sütőpapíron nyújtottam ki (alá liszteztem) kb. 32x42 centis téglalappá.Szemben egymással a két hosszabbik oldalára rákentem a máktölteléket, és két oldalról feltekertem. a sütőpapírral átemeltem a tepsibe, aholletakarva még 1 órát kelesztettem, mielőtt a 180 fokra előmelegített sütőbe tettem.(Légkeveréssel 175 fokon 45 perc elég.)Egy óra alatt sült meg, 40 perc után a tetejét papírral letakartam, nehogy megégjen.A sütőből kivéve még forrón rákentem a tíz deka vajat, és vastagon beszórtam porcukorral.