Puncskocka

  • 2015.11.10.
  • 4

PuncskockaHozzávalók:Tészta15 deka porcukor
1/2 csomag sütőpor2 tojás20 deka vaj50 deka liszt1 citrom lereszelt héja2-3 evőkanál tejföl Töltelék
5
deka vaj1/2 deci rum2-3 ek porcukor
2
evőkanál lefőzött feketekávé
3 evőkanál baracklekvár2 evőkanál natúr kakaópor1 csomag vaníliás cukor2 deci tej
Máz1 citrom leve1/2 deci meggylé1 evőkanál rum30 deka porcukorA tészta hozzávalóit összegyúrtam, majd a tésztát 2 órára hűtőbe tettem, hogy könnyebb legyen nyújtani.Két vékony, és egy vastag lapot kell belőle sütni. Én úgy csináltam, hogy 4 egyenlő részre osztottam a tésztát, ebből 2 részt összegyúrtam, ami a vastag lap lett. A másik kettőt két sütőpapír között 23x32 centis téglalappá nyújtottam (az eredeti recept 25x35 centist ír).A lapokat sütőpapíron tepsi hátulján 180 fokosra előmelegített sütőben egyenként 10 perc alatt kisütöttem. A dupla adag tésztával szintén így jártam el, de azt nagyobbra nyújtottam
(nem muszáj hogy szabályos alakú legyen, hiszen úgyis összetörjük), és valamivel több idő alatt sült meg.
Amikor a lapok kihűltek, a vastag lapot összemorzsoltam. A felforrósított tejben megolvasztottam a vajat, beleöntöttem a feketekávét. A megmosott mazsolát már előzőleg fél órát áztattam a rumban.A töltelék összes hozzávalóját az összetört morzsalékra öntöttem, és mindennel alaposan összekevertem. Közben kóstolgattam, elég volt bele 2 kanál porcukor, egy kanál baracklekvárt pedig a kenhetőbb állaga miatt tettem még hozzá. Ezt a tölteléket egyik lapra rákentem, másikkal befedtem, majd nehezéknek egy vágódeszkát ráhelyeztem és egy éjszakára hideg helyre tettem.Másnap kikevertem a mázat, csak úgy hidegen.Nekem a meggylé nem színez eléggé (szeretem ha élénk színű), ezért egy kis szelet céklát apróra lereszeltem és kis időre beáztattam a meggylébe, majd leszűrve használtam fel. A bevonat állagának tapétaragasztó sűrűségűnek kell lennie.Az elkészült mázat rákentem a felső lapra, és amikor kicsit megdermedt, késsel bejelöltem a szeletek helyét. Ezt volt a legnehezebb kivárni, mikor dermed meg annyira, hogy nem folyik vissza a jelölés helye.Így készültCsak tálalás előtt metéltem fel. Nagyon finom volt ez a sütemény, az elkészítése pedig igazán nem bonyolult.Örülök, hogy rátaláltam erre a receptre
ITT, és köszönöm szépen! :)