Csokis mignon

  • 2015.11.15.
  • 8

Csokis mignon(minyon)Régóta terveztem a csokis mignon elkészítését, most eljött az ideje. De valahogy minden összeesküdött ellenem, ezért nem a legjobban sikerült. Finomnak nagyon finom volt, aki csak evett belőle, legekben beszélt róla. Viszont a kinézete sajnos nem a legszebb...:( Mentségemül szolgáljon, hogy....a csudákat, nem mosom magam! Nem vagyok cukrász, csak egy mezei háziasszony. És tudom, hogy a
vendégség résztvevői(akiknek vittem) közül senki nem készítette volna el különbül.Úgy indult, hogy bár több mint egy hete két helyről is rendeltem tojást, egyik helyen sem kaptam. (Nem csak az én tyúkjaim lustiznak.) Elhatároztam, hogy nem ragaszkodom a házi tojáshoz, elmentem hát a legközelebbi élelmiszerboltba,
ahol- írom és mondom : Nem kaptam tojást!Akkor az internethez fordultam olyan receptért, ami kevés tojással elkészíthető (4 tojás volt otthon). Itt találtam megfelelőt, amit mindjárt dupla adagból (tehát fél kiló liszt, stb) készítettem el.Hozzávalók:25 dkg liszt20 dkg porcukor5 dkg puha Rama (vagy vaj)1 egész tojás2.5 dl tej1 cs sütőpor3-4 ek. kakaóporElkészítés:A lisztet összekevertem a sütőporral, és a kakaóporral. A cukrot, a tojást, és a szobahőmérsékletű lágy margarint habosra kevertem, majd felváltva hozzákevtem a lisztet, és a tejet. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe öntöttem, és 180-fokos sütőben 25 perc alatt
megsütöttem.Hagytam teljesen kihűlni, azután 5x5 centis kockákra vágtam, és minden kockát keresztben is kettévágtam. Együtt hagytam az összetartozó kockákat, hogy mindegyik a párjával legyen összeragasztva. Mint számítottam is rá, eléggé morzsálódott, tehát éles késsel sem sikerült teljesen egyenletes, sima oldalú kockákat vágni. Azért legjobb a hagyományos, sok tojásos piskóta az ilyesféle süteményekhez, amit vágni kell.Krém:20 deka étcsokoládé1,5 deci tejszín15 deka vaj2 ek porcukor2 ek rumA tejszínt tűzre tettem a vajjal. Miután a vaj elolvadt, nem forraltam fel, csak jól felforrósítottam (az edény szélén gyöngyözzön). Ekkor levettem a tűzről, és ráöntöttem az apró kockákra tördelt csokoládéra. Beleadtam a porcukrot meg a rumot, és fakanállal kevergettem. Miután minden összeolvadt még tovább kevergettem, amíg szinte teljesen kihűlt. Ekkor 1 órára hűtőbe tettem. Ennyi idő elég volt hogy kellően megszilárduljon. Géppel kicsit felhabosítottam, és megtöltöttem vele a piskótakockákat. Kb. 1 centi vastagon kentem krémet egy piskótakockára, amelyre a párját ráborítottam és kicsit összenyomkodtam. Miután mindet betöltöttem, hűtőbe tettem őket külső bevonás előtt.Csokoládébevonat:20 deka étcsokoládé5 deka vaj1 ek rumÉn nagyon kis lángon egy lábasban felolvasztottam a vajat, majd beleadtam az apróra tört csokoládét és állandóan kevergettem, míg a csoki is elolvadt.Fontos hogy kislángon történjen, nehogy "megsüljön".
Időnként lehúztam a lángról, úgy kevergettem. Aki kevésbé gyakorlott, az gőz fölött olvassza fel inkább a csokoládét.A jól kihült süteménykockákat szilikon ecsettel kentem meg az olvasztott csokoládéval. Először mindegyiknek a tetejét, majd az oldalukat. Mivel egyenetlen volt a sütikockák oldala, nem lett hibátlan a bevonat.Olvasztott csoki bevonatúHúsz darabot sikerült így bevonni, aztán elfogyott a bevonó.Még 5 deka olvasztott csokit nylonzacskó sarkából dekoráció gyanánt rádolgoztam a tetejükre.Ezért újabb bevonómasszát készítettem, de most nem csokit olvasztottam, hanem hideg kakaós masszát kevertem.Kakaós cukormassza: