Kifli sörös tésztából

  • 2015.10.13.
  • 0

Kifli sörös tésztából"Süssünk, főzzünk sörrel"!- így invitál Ani játékra minden gasztrobloggert. A játék apropója
a közelgő reformáció ünnepe. 1517 október 31-én szögezte ki Luther Márton, Ágoston rendi szerzetes a wittenbergi vártemplom kapujára az egyház megújítását szolgáló 95 pontos tételét, amellyel útjára indította a reformációt.Ani református lelkészfeleségként és gasztrobloggerként bizonyára jártasabb Luther étkezési szokásairól az átlagpolgárnál. És mivel Luther szerette a sört, az ő emlékére sörrel készült ételekkel vagy süteményekkel lehet nevezni a játékra.Mivel én sörrel eddig még nem sütöttem-főztem semmit, segítségül kellett hívnom a Google-t.Ez a sörös kifli nagyon szimpatikus volt.Tészta hozzávalói:30 deka liszt25 deka vaj250 ml világos sörMindössze ennyi, furcsállottam, hogy se tojás, se élesztő, de még cukor vagy só se kell bele. Illetve cukor, vagy só ízlés szerint tehető a tésztába, attól függően, hogy sós, vagy édes töltelékkel töltjük. Én egy kevés sót tettem bele, és bár a lekvártöltelék édes volt, kis porcukorral meghintve jó volt.A sör lazítja és ropogóssá teszi a tésztát, és némi térfogatnövelést is biztosít neki.Töltelék:kemény házi szilvalekvársós.borsos párolt káposztaA káposztatöltelékhez fél fej apróra reszelt káposztát olívaolajon megpirítottam. Csipet cukrot karamellizáltam, ez egy kis színt adott neki, ízesítésre pedig sót, és őrölt borsot használtam.A tészta elkészítése roppant egyszerű. Az átszitált lisztbe belekevertem 1 púpozott mokkákanál sót, almareszelőn ráreszeltem a félig fagyos vajat, hozzáöntöttem a sört és
fakanállal összedolgoztam. Ragacsos, lágy tésztám lett, amit fél óráig hűtőben pihentettem.Miután kivettem beliszteztem és átgyúrtam. Három cipóba osztottam, a cipókat alaposan belisztezett deszkán
egyenként fél centi vastag körlappá nyújtottam, a körlapokat pedig 8 cikkre felvágtam. A cikkek szélesebb végeibe raktam a tölteléket - az édeshez 1 púpozott teáskanál szilvalekvárt, a sóshoz 1 púpozott teáskanál párolt káposztát. Feltekertem a cikkeket kiflikké, kicsit megnyomkodva oldalt, hogy ne follyon ki a töltelék. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe tettem, lekentem tojással, és 200 fokosra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöttem(ebből 1 nagy gáztepsivel lett).Sütés közben némi folyadék sült ki a kiflikből, és miután megsültek, kicsit "zsíros" jellegük lett. Ettől eltekintve nagyon finom volt mind az édes, mind a sósváltozata, olyannyira, hogy elfogyott úgy, hogy fotót sem készítettem róla. Este készült és villanyfénynél nem tudok jó képeket csinálni. Na de sebaj, ez úgyis csak próbaverzió volt. Hamarosan ismétlésre került sor. Mivel hétvégén horgász évadzáró buliba mentünk, és sós kalács volt az óhaj, ismét ezen recept alapján sütöttem kifliket némi módosítással.A módosítás annyi volt, hogy a lisztbe szárazon belekevertem fél tasak élesztőport. Tehát a fent leírt recept bővült 5 gramm szárított élesztővel. Ettől a tészta jellege kevésbé zsíros hatású lett, állaga a szokásos kelt tésztákhoz jobban hasonlított. A bejegyzésben lévő összes fotó az élesztős változatról készült.Sós-borsos káposzta töltelékkelA kiflik alja is szépen megsültNagyon finom volt a kifli, hamar elfogyott, pedig volt bőven, hiszen dupla adagot sütöttem. Biztos, hogy ezután gyakran fogom használni ezt a receptet, hiszen ha tojásszűkében vagyok, vagy éppen nincs itthon tej, de van sör, máris elkészíthető. És az se baj, ha élesztő sincs itthon, anélkül is finom, de nekünk az élesztős jobban bejött.
Köszönöm Aninak, hogy általa megismerhettem a "sörös" recepteket. Legközelebb hús sütésénél fogom a sört alkalmazni.A receptet Apróséf
blogján találtam, nagyon köszönöm neki! Az ő bejegyzésében fázisfotók is vannak a készítés menetéről, érdemes megnézni.