Kelt szilvássütemény mandulás édesmorzsával

  • 2015.08.21.
  • 6

Kelt szilvássütemény mandulás édesmorzsávalHozzávalók:500 gr liszt250 ml tej100 gr cukor1 cs. vaníliás cukorcsipet só2 tojássárgája1 citrom lereszelt héja20 gr élesztő50 gr olvasztott vaj1- 1,5 kg szilvaőrölt fahéjÉdesmorzsa:150 gr liszt50 gr darált mandula150 gr cukor150 gr hideg vajA langyos tejben pici cukorral felfutattjuk az élesztöt. A lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, cukrot, tojás sárgákat, citromhéjat. A lisztes keverék közepébe mélyedést készítünk, ebbe öntjük a felfutott élesztöt, majd dagasztani kezdjük. Dagasztás közben folyamatosan adjuk hozzá az olvasztott vajat. Nem túl lágy tésztát kapunk, amit letakarva duplájára kelesztünk.Akinek van kenyérsütő gépe, az könnyebben elvégezheti a dagasztást-kelesztést.
A kenyérsütő tartályába először a folyékony hozzávalókat tesszük, majd erre a száraz alkotóelemeket, az élesztőt a tetejére morzsoljuk. A dagasztás kelesztés programot bekapcsoljuk, a sípszó után adjuk bele az olvasztott vajat, ezután a program végét jelző sípszó után kivesszük a megkelt tésztát.Egy nagyobb méretű tepsit kikenünk vajjal, megszórunk liszttel (én a nagy gáztepsit).Beleigazítjuk a tésztát és a kimagvalt félbevágott szilvaszemekkel kirakjuk úgy, hogy a belső felük nézzen felfelé. a magok helyére fahéjat rakunk és letakarva pihentetjük még 20 percig.Közben elkészítjük a morzsát a tetejére.

A száraz anyagokat összekeverjük és annyi hideg vajat adunk hozzá, hogy morzsává álljon össze. Gyorsan kell dolgozni, mert a kéz melegétöl hamar olvad a vaj.

Késes robotgéppel is elkészíthető.
Az elkészült morzsát rászórjuk
a szilva tetejére és 180°-ra elömelegített sütöben 25-30 perc alatt készre süjük.Készítés fázisaiA kész süteményLangyosra hűlt állapotban kockákra vágva tálaljuk.A receptet Ancsikától hoztam, ő vaníliafagylaltot adott hozzá.Én a tésztába répacukrot használtam, a tetejére a morzsába viszont barna nádcukrot, ami kissé megkaramellizálódva kellemesebb ízt ad neki.A kalács és a sütemény közötti finom desszert.