Berlini sütemény

  • 2015.06.07.
  • 6

Berlini süteményEz a sütemény nem azonos a "Berliner" elnevezésű süteménnyel. A receptet a NoSaltyn
találtam gyönyörű fotóval, azonnal beleszerettem és elhatároztam, hogy megsütöm. A sütéshez hozzáfogva nekem nem minden stimmelt a szűkszavú receptben, ezért elolvastam a hozzászólásokat is, amiből láttam, hogy másoknak se érthető néhány dolog. Így hát magamra szabtam a receptet, és bár kinézetre nem lett olyan mutatós, de nagyon finom volt.Az eredeti recept a linken elolvasható,
én azt írom le, ahogy én csináltam.Hozzávalók:Tésztához:150 gramm porcukor,300 gramm finomliszt,200 gramm vaj,3 tojás sárgája,1 citrom lereszelt héja1 ek tejfölTöltelékhez:
150 gramm mandula (vagy dió),30 gramm natúr kakaópor,100 gramm porcukor,1 tk őrölt
fahéj,1 egész tojás3 tojásfehérje6+2 ek sűrű baracklekvár50 gramm összetördelt mandulapehelyA tésztához
összekevertem a lisztet
a porcukorral, citromhéjjal, belereszeltem a fagyos vajat, és elmorzsoltam, majd a tojássárgákkal összegyúrtam. Nekem kellett hozzáadnom
1 evőkanál sűrű tejfölt, hogy rugalmas tésztát kapjak. Gyorsan kellett dolgozni, hogy a tészta ne melegedjen fel. A tepsi méretéhez kivágtam a sütőpapírt (20x37 centis), és ezt a gyúrólapra teríve kicsit megliszteztem, egy másik sütőpapírt ráborítottam és így nyújtottam ki a tészta 2/3 részét
a két sütőpapír között. Így az alsó sütőpapírral könnyen át tudtam emelni a tepsibe, ahol kötőtűvel megböködtem, hogy ne púposodjon fel. A maradék tésztarészt amiből a rácsot csináltam, hűtőbe tettem.A 180 fokosra előmelegített sütőben 20 perc alatt elősütöttem, közben elkészítettem a tölteléket.A töltelékhez ledaráltam a mandulapelyhet, és összekevertem a többi száraz anyaggal. Beleütöttem 1 egész tojást, a 3 tojásfehérjét pedig kemény habbá vertem, és apránként kevertem össze mindent.A sütőből kivett elősütött tésztát a tepsiben megkentem 6 evőkanál baracklekvárral, és erre igazítottam rá a mandulás krémet. Majd kivettem a hűtőből a félretett tésztát -
ami elég kevés volt, rosszul számoltam szemmértékkel a 2/3-ot. Lisztes sütőpapíron kinyújtottam és rádlival csíkokra vágtam, amivel berácsoztam a sütemény tetejét. Kevés is lett a rácsnak a tészta, meg szakadt is, ezért nem valami szabályosra sikeredett. A forró sütőbe visszatettem a tepsit, amíg szép rózsaszínre sültek a rácsok a sütemény tetején.Miután kivettem, a rácsok közötti részt ecsettel vékonyan bekentem baracklekvárral, és megszórtam összetört mandulapehellyel. Felvágás előtt egy napot hűvös helyen pihentettem.1. a frissen kisült tészta, 2. a rácsok közepe belekvározva, mandulával meghintveKockákra vágva tettem tálcára.A református hittan évzáróra mentünk az unokáimmal. Ilyenkor szokott lenni teadélután. Szerintem tea mellé épp illik ez a sütemény - mert nagyon finom volt ám!Mások is hoztak, bőven volt választék.