Emeletes csokitorta születésnapra

  • 2015.04.25.
  • 7

Emeletes csokitortaDorka unokám betöltötte a hét évet, ez alkalomból készítettem neki ezt a csupa csoki finom tortát. Az ő kérése volt, hogy ne "borított" torta legyen, mert ő nem szereti a fondantot.
Piskóta hozzávalói:10 tojás10 evőkanál cukor10 evőkanál rétesliszt2 evőkanál holland kakaóporKrém hozzávalói.40 deka jó minőségű étcsokoládé6 deci tejszín2 evőkanál rumDíszítéshez:10 deka étcsokicsokoládé bevonatú ostyarudacskákcsokipálcikákElkészítés:Tanácsos előbb a krémet elkészíteni, mert annak hűtőben állni kell.A tejszínt fazékba öntjük, beleszórjuk az apróra tördelt csokoládét, majd állandóan kevergetve kislángon felforraljuk. Teljesen kihűtjük, akkor keverjük hozzá a rumot, majd pár órára, de akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük.A piskótához szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjéből a cukrot apránként hozzáadva kemény habot verünk. A tojássárgákat egyenként dolgozzuk bele, majd utoljára már csak fakanállal laza mozdulatokkal beleforgatjuk a kakaóval elvegyített lisztet.
A masszát egy 22 és egy 18 cm átmérőjű sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük és 160 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (kb.40 perc). Rácsra borítva lehúzzuk a sütőpapírt és teljesen kihűtjük. A kihűlt piskóta korongokat 3-3 karikára vágjuk.A hűtőből kivesszük a tejszínes csokikrémet és elektromos habverővel jól felhabosítjuk. Először a nagyobb piskótalapokat töltjük meg a krémmel(a felső lap tetejét is) majd a kisebbet, amit ráhelyezünk a közepére.Kívülről is teljesen bevonjuk a tortát a krémmel.Néhány fázis a készítésrőlA 10 deka étcsoki 1 kanál olajjal felolvasztottam, és a torták tetejére símítottam, illetve amennyi az alsó tortából körben felül látszik. A csokirudakat meg a csokipálcikákat körberaktam a széleken - kis olvasztott csoki kellett, hogy odaragadjanak.Fehércsokit olvasztottam céklalével, és nylonzacskó sarkából pillangókat meg virágokat akartam mintázni a torta tetejére, de ez nem sikerült, mert sok vízben áztattam a céklát, és ez a csokival összekeverve formázhatatlan állagú lett. Még az a néhány pötty is formátlan lett, amit körben a felső torta szélére tettem.Kicsit aggódva vittem az unokámnak, hátha valami csicsásabbra vágyott, de nagyon örült neki.Nyolc gyerek és hat felnőtt fogyasztotta elAlig látszik a krém, mert ugyanolyan színű, mint a piskóta
A torta nagyon finom volt, gyerekek, felnőttek egyaránt megdícsérték. Minden szempontból jól sikerült a szülinapi parti.Ettünk-ittunk, időnként mi felnőttek is bekapcsolódtunk a gyerekek játékába. Mondtunk találós kérdéseket, volt zálogosdi, kincsvadászat, fogócska, bújócska...Végül minden gyerek egy lufit engedett föl a levegőbe.
A nagytemplom felé sodródott a luficsapatA recept a Kifőztük online gasztromagazinból van. Köszönöm Szepykének!