Zserbó a 19. blogkóstolóra

  • 2014.10.19.
  • 3

ZserbóA 19. Blogkóstoló háziasszonya
Fűszermánia Gabi, aki páromul
Culin 'Art
blogot sorsolta, tehát tőle kellett választanom valami elkészítendő finomságot.Andrea vegyes blogot ír, vagyis ételek-italok, kenyerek, édes és sós tészták, húsos, gyümölcsös és zöldséges finomságok több műfajban megtalálhatók a blogon, pedig még alig egy éves a "múltja".Először egy egytálételt választottam, de amint beléptem a spájzba, megláttam, hogy ott vár törésre egy szakajtó tavalyi dió. Könnyen meggyőztem magam, hogy mielőbb el kell használni, így aztán a diós receptjei közül választottam. Nem a fagyit, nekem ahhoz már hideg van. Nem a Sárgabarackos mákos/diós guba felfújtat, ami szintén annyira tetszik, hogy egyszer biztos megvalósítom, hanem a klasszikusnak számító zserbót.Pedig már van a blogomon egy
Zserbótorta, meg egy
Diabetikus zserbó
is, de azok más recept.Következzen hát Culin 'Art
Zserbó-ja.Hozzávalók:

































Tésztához:





































Töltelékhez:50 dkg liszt





































4-5 dl sárgabarack lekvár25 dkg vaj(vagy margarin

























45 dkg darált dió2 dkg élesztő



































25 dkg cukor1 dl tej








































1 csg vaníliás cukor1 tk. cukor4 tojás sárgája1 csipet sóTetejére:
csokimáz5 ek. holland kakaópor5 ek. porcukor7-8 ek. forró víz8 dkg vaj1-2 ek. frissen facsart citromléVagy: olvasztott csoki
A
tésztához az élesztőt cukros tejben feldobattam.
A lisztet elmorzsoltam a vajjal, majd a tojássárgákat,
sót beleadtam és beleöntöttem az élesztős tejet.
Meggyúrtam a tésztát, ami szép rugalmas lett.
Négy cipóba osztottam, majd lisztezett deszkán tepsi méretű, 35x25-ös lapokká nyújtottam őket.A töltelékhez ledaráltam a diót és összekevertem a kétféle cukorralÖsszeállítás:A tepsit kikentem zsírral és beliszteztem.
Aljára tettem az első kinyújtott lapot, amit megkentem lekvárral.
Én őszibarack lekvárt használtam, abból van több. A

lekvár tetejére rászórtam a cukros dió egyharmadát.
Erre került a következő kinyújtott tésztalap, amit villával megszúrkáltam,
majd
ismét lekvár és dió. a szurkálás után még egy réteg töltelék következett, az utolsó lappal pedig befedtem, eligazgattam és ezt is megszúrkáltam.