Kardamomos koszorú

  • 2014.04.09.
  • 0

Kardamomos koszorúKardamomos koszorú:Hozzávalók:1,25 dl langyos tej36 dkg finom liszt2 dkg élesztő5 dkg cukor - nálam sötétbarna nádcukor5 dkg vajcsipet só1 tojás1 tk őrölt kardamomTöltelék:10 dkg vaj1 tk őrölt kardamom8 dkg cukor- nálam sötétbarana nádcukorLekenni:1 tojásA kenyérsütő tartályában dagasztottam a tésztát. Csakhogy ez a recept az eddigi megszokott mód helyeet -alulra folyadékok, rá a liszt, tetejére az élesztő - más módon írta a berakodást. Azért is választottam ezt a receptet, mert ki akartam így is próbálni.Tehát a lisztet összevegyítettem szárazon az elmorzsolt friss élesztővel és a kenyérsütő tartályába tettem.Hozzáadtam a cukrot, sót és a darabokra metélt hideg vajat, majd bekapcsoltam a gép dagasztó-kelesztő programját. Az én gépem 10 percig összemelegíti a hozzávalókat, csak utána indít. Mikor elindult ténylegesen a dagasztás, akkor öntöttem bele óvatosan a meglangyított tejet, melybe belekevertem a tojást is. Hagytam egy órát dolgozni a masinát, majd kivettem a tésztát.Lisztezett deszkán kicsit átgyúrtam, téglalappá nyújtottam (a tészta vastagsága kb. fél centi volt). A töltelékhez kicsit meglágyítottam a vajat és kikevertem a kardamommal meg a cukorral, ezt a masszát elkentem a tészta felületén majd nem túl szorosan bejgliszerűen feltekertem. Éles késsel ferdén ujjnyi szeletekre vágtam. A szeleteket sütőpapírral bélelt széles tepsiben kör formára rendeztem el úgy, hogy a kör közepe is ki legyen töltve. Megkentem felvert tojással, majd 20 perc kelesztés után 220 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 25 perc alatt
megsütöttem. Mindenki ismeri a saját sütőjét, tehát úgy kell benne sütni, mint bármely más kelt tésztát.Így készültFelirat hozzáadásaLeves után második fogásnak ettük, négy személynek elegendő.A receptet
ITT
találtam, és köszönöm Mirellének. Nagyon bejött ez a készítési mód is, és maga a kalács is.