Mascarponés gesztenyetorta

  • 2014.02.10.
  • 3

Mascarponés gesztenyetortaTészta hozzávalói:12 tojás12 ek porcukor2 ek natúr kakaópor4 ek rum2 deci étolaj10 ek lisztKét piskótalapot sütöttem a nagy gáztepsiben ezekből a hozzávalókból, kétszerre.Míg az első tepsivel sült, addig készítettem a másodikat.A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a porcukor harmadával. A tojássárgákat a többi porcukorral habosra keverjük, beleadjuk a rumot, majd az olajat is. Aztán szakaszosan,
felváltva belekeverjük a tojáshabot, valamint a lisztet, amelybe még szárazon belevegyítettük a kakaóport.Sütőpapírral bélelt forró sütőben kisütjük úgy mint más piskótát. Miután kisült, lehúzzuk róla a papírt és még melegen a papírral együtt feltekerjük és így hagyjuk kihűlni.Krém hozzávalói:75 deka gesztenyemassza40 deka mascarpone krémsajt3 ek rum6 deci habtejszín3 ek porcukor3 cs. habfixálórumba áztatott magozott meggyA gesztenyemasszát félfagyos állapotban lereszeljük és összekeverjük a mascarponéval, beleadjuk a 3 kanál rumot is. A tejszínhabot a 3 kanál porcukorral felverjük a habfixálóval. Óvatosan összekeverjük a gesztenyés krémmel. a piskótalapokat kigönygyöljük, megkenjük krémmel és ismét feltekerjük.Összeállítás:A piskótatekercseket 1 centi vastag szeletekre vágjuk. Egy csatos tortaforma gyűrűjét tányérra helyezzük és az alját szorosan kirakjuk
fektetve piskótaszeletekkel. A
közökbe meggyszemeket dugdosunk. A kész sort lekenjük gesztenyekrémmel és ugyanígy rakjuk a következőt. Igyekezzünk a krémet úgy elosztani, hogy az oldalára is maradjon egy kevés. Egy éjszakát hűtőben tartjuk a tortát, majd másnap a gyűrűt levéve körbekenjük kívülről a félretett krémmel. még tetszés szerint díszíthető, csokoládéval vagy tejszínhabbal.Erre a receptre a
Sütigyárban
találtam rá, és igen megörültem neki, mert nem bonyolult, még akkor sem, ha talán leírva annak tűnik.Minimális eltéréssel így csináltam, csak rum helyett aromával, a meggyet pedig eleve rumosan tettem el. Habfixálót 2 kis zacskóval kénytelen voltam beletenni, mert nem akart felverődni az állati tejszín.Összeállításkor ostyalapot vágtam aljának, erre raktam a piskóta rétegeket.Így készültNekem 4 réteg magas lett, bár csak 26 centi átmérőjű volt a tortakapocs.
Miután éjszakai hűtés után levettem a kapcsot, körbekentem az oldalát. Nekem nem maradt annyi krémem, hogy elég lett volna, ezért még egy csomag gesztemasszát tettem hozzá 1 kanál porcukrot, meg kb. fél deci folyékony tejszínt.Levettem a tortagyűrűtKörbekentem az oldalátA végső símításokat tálalás előtt végeztem el. Ostyarudakat ragasztottam a torta oldalára, sajnos csak egy csomaggal volt itthon, így nem szorosan egymás mellé. Rá a gyertyák, és
máris tettem az ünnepelt elé.Születésnapi tortaA
fiatalabb fiam születésnapjára készítettem ezt a tortát és általános sikert arattam vele. Nemcsak az ünnepeltnek tetszett, de mindenkinek. És kellő mennyiségű dicséretet is kaptam a finomságáért. Bár Dorka unokám megjegyezte, hogy azért az ő csokoládés nyuszitortája jobb volt. Ezen persze senki nem csodálkozott el, hiszen bárhol bármilyen tortát eszünk, Dorka ezt mindig elmondja. :)Egy szelet tortaHatalmas torta lett, sima vasárnapra fele mennyiségből kisebb is elég. De legalább tudtam csomagolni a gyerekenek, unokáknak.