Gumicukor házilag

  • 2014.02.09.
  • 4

Gumicukor házilagMár a blogolásom kezdetén volt egy bejegyzésem gumicukor készítéséről, amit
TücsökBogár
2010-es bejegyzése szerint készítettem. Akkor az én blogom még nem volt ismert, nem is szólt hozzá senki a poszthoz.Most
Sasónál
láttam meg az Életinfo blogon, és mivel a hozzávalók éppen voltak itthon, mindjárt el is készítettem. Nagyon nem tér el az első receptemtől, ez egyszerűbb.Kétfélét csináltam, egyik gránátalmás, másik narancsos.Hozzávalók: (ahogy én csináltam)2 deci frissen turmixolt gránátalmalé1 evőkanál nyírfacukor20 gramm porzselatin2 deci frissen facsart narancslé20 gramm porzselatinEgy nagyobb gránátalma magjait annyi vízzel összeturmixoltam, hogy a gépet el tudjam indítani. Két decit leszűrtem egy kislábosba, hozzákevertem 1 evőkanál nyírfacukrot, beleöntöttem 20 gramm por állagú étkezési zselatint, és lassú tűzön kézi habverővel óvatosan kevergetve forrásig hevítettem . Nem szabad forrnia!Előbb már elkészítettem egy szilikon bonbonformát, meg egy bonbonos doboz betétjét. ezekbe mertem a még meleg lét, kicsit hűlni hagytam, majd hűtőszekrénybe tettem.A narancsosat ugyanígy készítettem frissen facsart narancsok levéből. Ebbe nem kellett cukrot tenni, annyira finom édes volt a narancslé. Szilikon bonbonformában, jégkockatartóban és egy műanyag dobozban dermesztettem meg a hűtőben.Dermedés utánóvatosan kiszedtem őket a formákból. először tompa késsel kicsit meglazítottam, majd kiborítottam. Itt is a gyakorlat teszi a mestert, a sokadik már tökéletesen kijött.A készítés mozzanataiA műanyag dobozban lévőt apró linzerkiszúrókkal alakzatokra szaggattamUtána két napos pihentetés következett. Gyúrótáblára sütőpapírt tettem, ahova egyesével kiraktam a cukrokat szikkadni. Betettem egy szobába, amit nem lakunk. A szikkadás alatt kicsit összementek.Nekem nagyon finomak, de az unokáimnak - ahogy számítottam is rá - nem elég édes-ízes. Persze, a bolti lényegesen másabb, de ebben nincsenek káros anyagok. Próbálom őket rászoktatni a kevésbé édes, természetes hozzávalókból készült nasikra - hát egyelőre nem túl sok sikerrel.De azért gyorsan fogy, vagyunk néhányan akik kedveljük, például a keresztlányom is.Köszönöm Sasónak, hogy ismét eszembe juttatta!Gránátalmás és narancsos