Bejglitorta diósan mákosan

  • 2013.12.19.
  • 8

Bejglitorta diósan mákosanMár tavaly megcsodáltam
Terike blogján
a bejglitortát. Pár napja meg jött vele
Janka.Na, én se maradhatok ki, főleg, hogy "Tortafüggő" vagyok....:)Elolvastam mindkét receptet, melyek főleg a kivitelezés módjában segítettek, aztán megcsináltam a magam változatát, a saját jól bevált
bejgli receptem
alapján.A linken megadott recept szerinti mennyiségekkel
készítettem a tésztát is, a töltelékeket is.Egy 23 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibéleltem sütőpapírral, az oldalát is.
A pihentetett tésztából gondolomra levágtam akkora darabot, amelyet kb. 3 mm vastagságúra kinyújtva ki tudtam belőle vágni a tortasütő átmérőjének plusz az oldal magasságának
megfelelő
körlapot. Ezzel kibéleltem a tortasütőt úgy, hogy az oldalát is, még átlógott a tészta a szélén is.Villával megszurkáltam a tésztát, és a teljesen hideg dió és mák tölteléket felváltva - először körben dió, majd körben mák, ismét dió, középre mák - a tésztalapra raktam. Teljesen úgy, mint a feketeerdő tortánál.
Több helyen olvastam, hogy az ilyen műveleteket nyomózsákból végzik, én nem azzal csináltam, csak kanállal. Majd ismét nyújtottam tésztát és kivágtam egy akkora körlapot,mint a tortasütő átmérője, és beborítottam vele a tölteléket. A második sorba ellentétesen raktam a tölteléket, most a mákkal kezdtem, és így sorban-körben. mikor ez megvolt (és a töltelék is elfogyott) ismét tésztát nyújtottam és egy újabb körlappal betakartam. Az oldalán fakanál nyelével jól összenyomkodtam, majd alaposan megszúrkáltam villával. A szélén átlógó tésztát levágtam és fenyő formákat meg csillagot szúrtam ki belőle. ezeket a tojásfehérjével lekent felső lapra helyeztem és tökmaggal, golyibogyóval fel is díszítettem .A díszítés mellett a tésztát bekentem tojássárgájával. Előmelegített forró sütőben úgy kell sütni, mint a bejglit. Az én sütőm kicsit más, így 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 50 percig sütöttem. Félidő után letakartam fehér papírral a tetejét, amit a kivétel előtt 10 perccel levettem róla.Mikor langyosra hűlt, akkor kapcsoltam le a tortasütő oldalát.Mihelyt teljesen kihűl folpackba csomagolva megpróbálom eltartani karácsonyig. Majd felvágás után szelet fotót is teszek fel róla.A tésztának kb. egyharmada megmaradt. Hűtőbe tettem, holnap lekváros kifli lesz belőle.Köszönöm a fent említett bloggerináknak a virtuális segítséget!