Tökös-mákos rétes a SAD! 19. fordulójára

  • 2013.10.23.
  • 4

Tökös-mákos rétesA 19. SAD! témáját
Szofika
a mostani forduló háziasszonya a diós, illetve mákos süteményekre, desszertekre írta ki, vagyis melyik győz, a dió vagy a mák?Én egyformán szeretem mindkettőt, és mákos sütemények csak azért vannak nálunk gyakrabban, mert azt nem felhasználás előtt kell megtörni.Most is a mákos mellett döntöttem, és mivel szezonja van a sütőtöknek is, azzal párosítottam, hiszen régóta szerettem volna kipróbálni a tökös-mákos rétest. A neten nézelődve többféle receptet találtam. Volt olyan, hogy először meg kellett sütni a tököt, és a sült tököt összekeverni a darált mákkal.Olyan is, kevés vízen párolták a kockára összevágott tököt, mielőtt a mákkal elkeverték. Nem csupán kényelmi szempont miatt választottam a nyers tökös változatot, de úgy gondoltam ne legyen "kétszersült".Hozzávalók:1 csomag réteslapTöltelék:25 deka sütőtök10 deka mák10 deka cukorfél marék mazsola1 evőkanál búzadara3 evőkanál tejfölétolaj szükség szerintA mákot összekevertem a cukorral és ledaráltam. A meghámozott tököt apró lyukú reszelőn lereszeltem.A reszelt tököt és a darál mákot összekevertem, beletettem a jól megmosott mazsolát is.A réteslapokat egyenként megkentem olajjal, és hármat egymásra tettem. Vékonyan beszórtam búzadarával, (hogy a tök levét felszívja). Rásímítottam a tölteléket, és a végeit behajtva feltekertem. Összesen 3 rúd rétesem lett, egy csak 2 lapból, mert 8 lap volt a csomagban. Tetejüket megkentem tejföllel és olajjal, és 220 fokosra előmelegített sütőben alsó-felső lángon 40 percig sütöttem, és a sütőt lekapcsolva még 5 percig bent hagytam.Úgy adódott, hogy épp akkor érkeztek rokonok, amikor betettem a rétest sülni, de már indulóban voltak, amikor kivettem. Így mivel nem sikerült rétessel megkínálni őket, hát 2 rúddal elcsomagoltam nekik.Nem tudom, mennyire ízlett másnak a rétesem, de én alig vártam, hogy kicsit hűljön, lehessen szeletelni.Kevés porcukorral is meghintettem tálaláskor.Finom volt, bár nekem kicsit száraz
a tölteléke. Azt hiszem, mézzel megfelelőbb lett volna az állaga.A fiamnak és a férjemnek is finom volt. Biztos, hogy lesz ismétlés.A recept
Innen
van, köszönöm szépen!