Finn karácsonyi csillag - joulutorttu

  • 2013.10.06.
  • 4

Finn karácsonyi csillag - joulutorttuIldikó
"Süss velem" születésnapi nyereményjátékára készítettem ezeket a sütikéket. Ildikó egy magyar lány, aki Finnországban él. Blogja egyéves évfordulója alkalmából hirdette meg a játékot, melyen az vehet részt, aki elkészít az oldaláról egy receptet. Volt miből választani, hiszen torták, kekszek, édes és sós sütik,kalácsok, de még karácsonyi, húsvéti dekorációs technikák is találhatók nála.
Elsőre egy bonbont néztem ki, de aztán mégiscsak sütöttem, Ildikó szerint ez " A világ legegyszerűbb karácsonyi édessége !"Finn karácsonyi csillag - Joulutorttu (joulu - karácsony, torttu - tortácska).Hozzávalók:500 g fagyasztott vajas-leveles tésztaszilvalekvár (kb 100-150 g)1 egész tojáskevés porcukorMirelit leveles tésztából készítettem, amit felhasználás előtt 2 órával kivettem a fagyasztóból. Téglalap alakúra nyújtottam, kb. 3 mm vastagra.
a kinyújtott tésztát 5x5 centis négyzetekre kell vágni, és a négyzetek négy szélét, de inkább egy kicsit beljebb - középirányba átlósan bevágtam, középen helyet hagyva a lekvárnak. Mindegyik közepére kis szilvalekvárt tettem, majd a tészta négy sarkát szélforgószerűen középre hajtottam. Tojással megkentem és kicsit odaragasztottam a tésztát a lekvár alá. A formázást és a hajtást szemléletesen képekben bemutatja Ildikó, érdemes rákattintani és megnézni.Sütőpapírral bélelt tepsibe egymástól kis távolságra tettem őket, mert kicsit megnőnek.Sütés előttForró sütőben kell sütni, én 220 fokra előmelegített sütőben alsó-felső lánggal fél óra alatt sütöttem meg, de sütőfüggő (Ildikónál 200 fokon 15-20 perc alatt sült meg).Kisűltek a csillagokAzon forrón behintettem porcukorral őket.Nagyon finom, ropogós nasink lett, egyik tepsivel majdnem egyszerre megettük ketten a férjemmel. Egy fél kilós leveles tésztából két nagy gáztepsivel lett, darabra 32. Én kicsit nagyobbakra csináltam mint Ildikó, mert nagyon siettem. Tényleg hamar kész, gyors és egyszerű.Köszönöm ildikónak a receptet, és kívánok neki még sok blogévfordulót, sok finom recepttel és sok olvasóval!