Mézeskalács torta

  • 2013.09.30.
  • 8

Mézeskalács tortaNagyon zűrös volt a hetem, állandóan úton voltam keresztül-kasul az országban, amikor itthon voltam, akkor pedig a befőzés miatt semmi másra nem jutott időm. Így aztán szombatra alaposan felgyűlt az elmaradt házimunka. De a vasárnapi blogger találkozóra mindenképpen akartam valami sütit vinni, ezért
egyszerű, gyors, könnyen elkészíthető tortát kerestem a "várólistámon".Citromhab
mézeskalács tortájának a receptjét egy az egyben ide másolom:Hozzávalók 18 cm átmérőjű tortáhozA tésztához30 dkg liszt7,5 dkg porcukor10 dkg olvasztott méz1 tojássárgája12,5 dkg vaj1 kávéskanál szódabikarbóna½ kávéskanál mézeskalács fűszerkeverékA krémhez3 dl tej3 evőkanál liszt15 dkg vaj10 dkg porcukor1 kávéskanál vaníliakivonatA díszítéshez1 tojásfehérje20 dkg porcukor1 teáskanál étkezési keményítőÖsszevegyítettem
szárazon a lisztet, porcukrot, szódabikarbónát. Én nem kész mézeskalács keveréket hasaználok, hanem 1- 1 csapott mokkáskanál őrölt kakdamomot, fahéjat és gyömbért kevertem bele.Mivel a receptből nem derült ki, hogy a vajat hidegen vagy olvasztva adjuk-e hozzá, én úgy döntöttem, hogy összemelegítem a mézzel. Ebbe az elegybe kevertem a tojássárgáját, majd a lisztes keveréket. Fakanállal gyors mozdulatokkal összedolgoztam a tésztát és fóliába csomagolva 1 éjszakára hűtőbe tettem.Reggel 5 egyenlő részre vágtam a tésztát, egyenként jól átgyúrtam, majd tepsi méretű sütőpapíron
vékonyra kinyújtottam. Közben szükség szerint beliszteztem. Mivel nehéz szabályos kört nyújtani, ezért egy tányért vágtam körbe, hogy szép szabályos körlapok legyenek. Ami esedék itt keletkezet, abból összehoztam még egy körlapot, így nekem 6 lapom lett, az átmérőjük 20 centi,így kicsit nagyobb, de laposabb lett a tortám. A sütőpapírral együtt áthúztam a tepsi hátuljára, és 180 fokra előmelegített sütőben az elsőt 15 perc alatt, a többit 10 perc alatt megsütöttem.A krémet fél liter tejből 5 evőkanál cukorral, 5 evőkanál liszttel, kis vaníliával felfőztem, s miután kihűlt, kanalanként hozzáadagoltam 20 deka szobahőmérsékletű vajhoz, és géppel jól felhabosítottam.A már hideg lapokból ötöt megkentem a krémmel. A torta oldalát is körbekentem, mert hézagok voltak a lapok között. Mandulaforgácsot raktam rá. Hűtőbe tettem, és ezután készítettem el a mázat a 6. lapra, ami a legfelső lesz a tortán.Egy törpetyúk tojásának a fehérjét elkezdtem felverni, majd kis idő után a félkemény habhoz apránként hozzáadagoltam a keményítővel elkevert porcukrot. Mivel kevesebb a tojásfehérje, én csak 15 deka porcukrot mértem ki, de ez sem kellett mind. Mikor már nehezen folyt le a habverőről, felét kis tálkába kotortam és hűtőbe tettem, a maradékhoz egy evőkanál vizet hozzádolgoztam és ezt a 6. mézeslapra öntöttem. Kb. két óra múlva úgy láttam, megszáradt, és ráhelyeztem a tortára.A készítés fázisai