Jégkása, másképp Granita

  • 2013.08.03.
  • 4

Feketeszedres jégkásaPraliné Zsuzsinál
láttam meg ezt az egyszerű fagyos finomságot, és mivel épp volt vagy húsz dekára való frissen szedett feketeszedrem, gyorsan el is készítettem.Egyszerűsége a pofonéval vetekszik.Kell hozzá valamilyen gyümölcs amelyet pépesítünk, esetleg lehéjazunk, vagy kimagvalunk - ízlés szerint. Persze többféle gyümölcsöt is összekeverhetünk.Víz, vagy valamilyen folyadék. Édesítőszer - cukor, méz, juharszirup, stb., de ez akár el is maradhat, ha eléggé édes a gyümölcs.És amitől hideg lesz, a fagyasztás.Ahogy én csináltam:20 dekányi feketeszedermézes-citromos zöldteaA feketeszedret kicsit összetörtem. Nem passzíroztam át, én szeretem a magjait. A gyümölcspépet lapos műanyag dobozba tettem és ráöntöttem a már kihűlt
mézzel ésesített citromos zöldteát annyit, ami ellepte.Összekevertem, az edényre fóliát tettem és ment a mélyhűtőbe.Fél óra múlva megkevergettem egy villával, majd ezt még kétszer megismételtem. Kristályosra kell kapargatni.Jégkása gyümölcsdarabokkalAztrán már csak tálalni kell és lehet kanalazni!Nekünk nagyon bevált! Nagyon finom volt, az elkészítése egyszerűbb, mint a fagyi, ilyen még többször lesz nálunk a nyáron, ez most csak próba volt kevés mennyiségben.Megköszönöm Zsuzsinek hogy közreadta ennek a finomságnak a receptjét! Nála van több variációban, érdemes keresgélni a blogján.A
Tutitippek
így határozza megA
jégkása
(olaszul
granita) egy szicíliai édesség, amely az egész világon népszerűségnek örvend. Csupán víz, cukor és általában gyümölcspüré kombinációja, amit félig fagyva, kásává törve fogyasztunk – sokan italként, szívószállal, mások desszertként, fagylalt helyett..Tehát a granita majdnem ugyanaz, mint a sorbet, de a sorbet állaga kevésbé jégszemcsés, ehhez gyakrabban kell megkeverni.