Ételeim

  • 2013.05.26.
  • 5

Sült kárász édesburgonya körettelA gyerekeim gyakran noszogattak, ha valami finom, vagy "különleges" ételt készítettem, hogy rakjam fel a blogra. Eddig elhárítottam, hogy
nincs időm még az ételeimről is bejegyzést, meg fotót készíteni, de most mégis úgy gondoltam, hogy egyet-egyet néha felteszek. Ehhez a bejegyzéshez folyamatosan úgy, ahogy a befőzőautomatás posztomat csinálom.Az első nem egy bonyolult étel, de nekünk különlegességnek számít, mert az édesburgonyát eddig nem is ismertük, egy hónapja jutottam hozzá először. Annyit tudtam róla, hogy trópusi növény és elvétve nálunk is kapható némelyik multinál. Én az Aldiban vettem elég borsos áron, aztán elkezdtem bújni a világhálót, hogy mire lehet felhasználni. Meglepetésre találtam egy magyar honlapot, és kiderült, hogy már itthon is termesztik 20 éve, csak én - és sokan mások se - nem tudtam róla.Honlapjukról
bemásolok egy ismertető részt erről a növényről:A batáta, azaz édesburgonya, neve ellenére semmiféle rokonságban nem áll a burgonyafélék családjával.
Egy másik növény nemzetségéhez a hajnalka családjába tartozik.Íze sem hasonlít hozzá.Nagyon sokféle batáta létezik. Az egyiknek fehér, vagy világos szürke színű a húsa, a bőre pedig mély lila színű,
íze a szelídgesztenyére hasonlít. A másik fajta sötét narancssárga húsú, bőre sárgás, pirosas, ill. réz színű. Ennek a típusnak az íze nagyon közel van a legédesebb sütőtök ízéhez. Természetesen mindkét változatnak számos fajtája van, de főzés szempontjából elég ezt a kettőt megkülönböztetni.A növény módosult gyökere tartalékolja a tápanyagot, és ez a termés is egyben. Ásványianyagokban és vitaminokban rendkívül gazdag, sokféleképpen elkészíthető zöldségféle.Én a narancssárga húsú fajtát vettem, és kipróbálásképpen az ezen a honlapon talált egyik recept szerint a héjastól megmosott batátákat egyenként lazán alufóliába csomagoltam és sütőben megsütöttem.
Aránylag hamar, fél óra alatt megsültek, ízre pedig annyira hasonlítottak a sült tökre, hogy becsukott szemmel arra szavaztam volna.Ismét vettem batátát, és sült kárász mellé köretnek készítettem el.Szamóca
receptoldalán találtam egy nagyon egyszerű elkészítési módotÉdesburgonya (batáta) köret:Hozzávalók:1 kiló édesburgonya1 nagyobb fej fokhagyma2 mokkáskanál só2 mokkáskanál őrölt fehérbors3 evőkanál étolaj
1-2 evőkanálnyi apróra vágott rozmaringlevélAz édesburgonyát meghámoztam, megmostam és kockákra metéltem. Rászórtam a fűszereket, olajat, és mindent jól összeforgattam. A
fokhagymát gerezdekre szedve tettem bele, nem kell elnyomni.
Egy tűzálló tálban, amire a tetejét is rátettem 220 fokra előmelegített sütőbe toltam, ahol fél óráig fedővel letakarva sütöttem, majd a tetejét levéve még 10 percig .Sült kárász
mellé tálaltam köretnek.A sült kárászt is nagyon egyszerűen készítettem el. A felszeletelt 1,20 kilós halat reggel besóztam. három óra állás után beleforgattam csak zsemlemorzsába! Majd forró olajban kisütöttem.
Nekem a hal így finomabb, mint rántva, az édesburgonya köret pedig igazán különleges ízű.Biztos hogy más recepteket is keresek az édesburgonya elkészítéséhez, és a termesztésén is gondolkodom.xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx