Áfonyás sajttorta, pisztáciás omlós tésztával (recept)

  • 2013.06.19.
  • 8


Az igazsághoz hozzátartozik, hogy egészen eddig én nem szerettem a sajttortát, de annyira kedvelt termék manapság, hogy mi is készítünk az üzletben. Aztán jött a fordulat, hogy ha már sokan kedvelik és sütik is otthon, akkor miért ne legyen az egyik pisztáciás receptem sajttorta :)Amikor elkészült ez a gyönyörűség alig bírtam abbahagyni úgy ettem...Az elkészítés egyszerű...semmi szakmai tapasztalatot nem igényel !Azt gondolom, ha valaki még a konyha közelében sem járt soha, akkor is el tudja készíteni könnyedén és sikerélménnyel ....Elkészítése :Hozzávalók :Pisztáciás omlós tésztához :Porcukor 5dkgVaj 10 dkg Liszt 15 dkg Pisztácia ( durvára törve nyújtófával ) 10 dkgTojássárga 1 dbA hozzávalókat egy tálban egymásra mérjük, majd gyors és határozott mozdulatokkal egyneműre gyúrjuk, majd egy nejlontasakban hűtőben pihentetjük egy órát...Ezután 5 mm vastagra nyújtjuk és egy pitesütő formába beleformázzuk majd vakon sütjük 10-12 percet 160 fokos sütőben. A maradék tésztából kis leveleket süthetünk , vagy más alakzatokat, melyeket a kész tortánál dekorációként használhatunk...Ha a tészta elősütése megtörtént elkészítjük a sajtkrémet.Hozzávalók :50 dkg mascarpone10 dkg cukor7 dkg tejföl1 db egész tojás2 db tojássárgája 2,7 dkg étkezési keményítő 1 db citrom reszelt héja és leve2 dkg vaníliás cukorAz elkészítés nagyon bonyolult lesz :)Minden hozzávalót ismét egy tálban összemérünk, majd kézi habverővel simára keverjük.A pisztáciás linzerre öntjük, majd 10-15 dkg friss áfonyával megszórjuk a tetejét.160 fokos sütőben szép aranysárgára
sütjük, majd
kihűlés után a tésztalevelekkel és friss áfonyával kedvünkre dekoráljuk...
Remélem sokan megsütitek majd és ti is annyira megszeretitek mint én ..A pisztácia és a lágy krémsajt az ízletes áfonyával csodás ízorgia és behűtve, tökéletes desszert lehet bármilyen alkalomra.Sok sikert kívánok mindenkinek és jó étvágyat !Zárszóként még néhány gondolat a Szicília aranyáról ....a brontei pisztáciáról:
BRONTE & PisztáciaSzicília az egyetlen olyan olasz régió, amely a pisztácia termesztésévelfoglalkozik (botanikai faja "Pistacia vera"). Az Etna környékén élő emberektöbb mint három ezer hektárnyi területen specializálódtak a pisztáciára, amijól kifejezi, hogy ezen a terület ez a fő termény (több mint 80%-a aregionális területnek) és az ültetvényekre igen csak sajátos körülményekjellemzők.Bronte-t, a pisztácia Édenkertjének is tekinthetjük, mivel az ott termőgyümölcs aromája, íze és jellegzetes smaragdzöld színe általánosan elismert,egyedi és különleges. A "zöld arany", ahogy a brontei zöld pisztáciátnevezik, a legfontosabb gazdasági erőforrás a hatalmas Etna környékiterületnek és az ott élő embereknek.Összevetve az Etna vulkanikus talaját, a hőmérsékleti jellemzőket, az ottaninövény fajtáját és azt a kultúrális hagyományt, a brontei pisztáciakultúráját, ami apáról fiúra száll, mindezek eredményeként az itt termő,kiváló minőségű és nagyon értékes gyümölcs rendkívűl népszerű az európai ésjapán piacokon főleg jellegzetes mérete és intezív zöld színe miatt.A bontei zöld pisztácia édes, finom és aromás. Mindenekfelett egyedülálló. AFöldközi-tenger térségében és az Amerikában található ültetvényekterméseitől jól megkülönböztethető sajátságos, érzékszerveinkkel jóltapasztalható tulajdonságai teszik egyedivé a világon. Egyaránt nagyraértékelik az olasz és a külföldi piacokon az eredeti íze valamint akonyhában, a cukrászatban való sokoldalú felhasználhatósága miatt.Használják az édesiparban, ahol tortákat, süteményeket, nugátokat, habokat,édességeket, fagylaltot, és a gránitát készítenek belőle, de nagyon finom azelő-és főételekben egyaránt, vagy a tipikus szicíliai aranciniben, de szépmennyiségben használják a felvágottakban is (nagy a mortadella), valamint akozmetikai iparban.