Babapocak torta, erre most büszke is vagyok.

  • 2017.07.14.
  • 6

Ismét egy olyan megkeresést kaptam, amit nem tudtam visszautasítani. Azt tudni kell rólam, hogy fejben eszméletlen jó tortadíszítő vagyok. Ránézek egy tortára, és simán elmondom mit hogy kell megcsinálni, mi miből van és mennyire bonyolult a elkészítés. Azonban (mivel évek óta kevés az időm a gyakorlásra - mondhatni nulla, mert eleve sorban állnak a dolgok, amikre időt kellene végre szakítanom, és a torták kerülnek mindig a sor végére) gyakorlatban néha többet bénázom, mint azt elképzeltem. Különösen örülök, amikor olyan tortát kér tőlem valaki, amit nagyon szívesen készítek el, és amin rögtön látom, hogy képes vagyok rá, és nem napokig tart az elkészítés.Ez most pontosan így történt. Babaváró bulira kértek tőlem mama-, vagy babapocak tortát (nem tudom mi a hivatalos neve). Kaptam képeket az irányt illetően, ami kikötés volt: mindenképpen fehér-rózsaszín kell, hogy legyen.Elsőként az Ikeában beszereztem 2 db 12 cm, és 1 db 20 cm átmérőjű tálkát, s nagyon örültem, hogy igen kedvező áron.Ezután 28 cm-es formában sütöttem egy vörösbársony torta alapot. A vörös festéket kihagytam belőle, csak egy kevés rózsaszínt tettem a tésztához.Így készül a vörösbársony (Red velvet) torta:Hozzávalók:PISKÓTA:113 g vaj (szobahőmérsékletű, nem sózott vaj)1/2 teáskanál só300 g
cukor2
nagy
tojás250
g liszt15 g
kakaópor1 csomag sütőpor240 ml író (buttermilk)1 teáskanál vanília aroma2 evőkanál folyékony ételfesték1 teáskanál ecet1 teáskanál szódabikarbónaElőmelegítjük a sütőt 180 fokra.Kikeverjük a vajat a cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília aromát is. Közben összeszitáljuk egy edénybe a lisztet, a kakaót, a sót a
sütőport, az íróhoz keverjük az ételfestéket, egy kicsi pohárban pedig a szódabikarkónát elkeverjük az ecettel.A lisztes keveréket hozzáadjuk a kikevert vajas cucchoz, miközben lassú fokozaton tovább dolgozik a robotgépünk. Majd belekeverjük az írót is, s végül a szódabikarbónás ecetet.A tortaformát alul egy sütőpapírral béleljük az oldalát körben vajjal kikenjük. Beleönjük a tésztát, az oldalára felhúzkodjuk körben, és kb 30 percen át sütjük.A krémet ráérünk akkor elkészíteni, amikor már kihűlt a piskóta.
A krém pedig készült:Hozzávalók:- 1 doboz mascarpone (250g) (szobahőmérsékletű)- 125 g vaj (sózatlan, szobahőmérsékletű)-
kb 300 g
porcukor- 1 teáskanál vanília aroma- csipet só- Friss eper (ízlés szerint) - elhagyható. Eper nélkül is mennyei a torta.A vajat keverjük el a mascarponéval, robotgéppel, majd adjuk hozzá a cukrot is. Ezután a vanília aromát (ha ezt kihagyjuk, az sem gáz) és a sót.A 20 cm-es tálkába tegyünk átlátszó fóliát. (folpack)A piskótát 3 lapra vágjuk. Az egyik lapból kivágunk egy szeletet, pontosan úgy, mintha egy szelet tortát vágtunk volna le. Így simán bele tudjuk passzíntani a 20 cm-es fém tálkába. Òvatosan nyomkodjuk a falhoz, szépen simuljun a tálba mindenhol a piskóta.Ezután tegyünk bele krémet.Én epret is daraboltam bele (ez volt a kérés). Kb 4 szem epret apróra vágtam, és beleszórtam.Ezután a második piskóta lapból egy 10 cm átmérőjű keksz-kiszúró segítségével kiszúrtam egy kört.Ezt a tálba, a krémréteg tetejére fektettem. Ezután jött egy újabb réteg krém és eper, majd

15 cm átmérőjű tortaforma segítségével kiszúrtam egy újabb kört, a harmadik piskótalapból.