Varrógép torta készítése

  • 2017.05.09.
  • 0

Az anyagot Bartus Dóra készítette a SilverShark Productions megbízásábólFotó: Darida TiborNehézségi fok: KözepesEszközszükséglet: KözepesSzükséges alapanyagok és eszközök:Tortaburkoló masszaNyújtófaGabona masszaÉtelfestékek (piros, barna, fekete, citromsárga)Arany és ezüst színű lüszter festékSzilikon nyomdaBetű-kiszúróMarcipánmintázó eszközökSzilikon végű mintázó ecsetKésFű kinyomócső EcsetCsipke kiszúróHurkapálcikaFondant kinyomó pisztoly
A varrógép torta elkészítéséhez szükségünk lesz egy úgynevezett gabonamassza nevű anyagra, amely rizspehelyből készül. Élelmiszerüzletekben tudunk vásárolni hozzá gabonapelyhet, amelyből létezik csokis és sima verzió is. Magát a varrógépet igen nehéz lenne piskótából és krémből elkészíteni, hiszen annak nagy a súlya és nem tartja meg a formáját támaszték nélkül.
Gabonamassza recept:150 gramm rizspehely280 gramm pillecukor3 evőkanál vajA vajat egy nagyobb hőálló tálba tesszük és mikrohullámú sütőben megolvasztjuk. Az olvadt zsiradékot elkenjük a tálban, úgy hogy mindenhová jusson, majd beleszórjuk a pillecukrot. Ezután visszarakjuk a mikróba és addig hevítjük, amíg a pillecukor el nem olvad. Végül belerakjuk a gabonapelyhet és alaposan elkeverjük. Egy akkora tálat kikenünk olajjal, amibe a massza bele fog férni, majd belerakjuk és a tetejére sütőpapírt teszünk. Ennek segítségével pedig a tenyerünkkel alaposan lepréseljük. 20 percig pihentetjük, majd utána a kívánt formára alakítjuk.
Kiegészítők, díszítőelemek elkészítéseA tortához szükségünk lesz számos apró kiegészítőre, amelyeket előre elkészíthetünk.A kisollót szürke burkolóanyagból csináljuk. Nem túl vékonyra nyújtjuk, és egy kés segítségével kivágjuk a két szárát. Egymásra fektetjük a két darabot és összeragasztjuk. Az összetételhez, az olló közepéhez egy kis csavart mintázunk. Száradás után az egészet lekenjük ezüst színű lüszter festékkel.A gyűszű elkészítéséhez szintén szürke masszára lesz szükségünk. Formázunk egy kis kúpot, és az aljára körben vékony hengert ragasztunk. A felületét fű kinyomócsővel tudjuk megmintázni. A tűket virágmasszából, vagy tragantból alakítjuk ki, hogy teljesen ki tudjuk szárítani őket és legyen tartásuk. Vékonyra hengereljük őket. A gombostűk végére színes gombócokat ragasztunk. A varrótűk tetejére pedig egy kis rést alakítunk ki marcipánmintázó eszköz segítségével. Ezeket is lekenjük ezüst színű lüszter festékkel.Tipp: a lüszter festéket mindig szárazon vigyük fel a felületre egy puha ecset segítségével. A burkolómasszát, amelynek a felületét lüszterrel szeretnénk kezelni, mindig színezzük meg olyan színűre, mint maga a lüszter festék. (Ezüst esetében szürkére, ha arany színt szeretnénk, akkor pedig barnás árnyalatúra, stb.) Így tudjuk a legszebb hatást elérni.