Málnás-csokimázas fánk

  • 2015.07.04.
  • 6


Környékünkön nagyon népszerűek a fánkok, ezért szerettem volna én is egy igazán jót találni és elkészíteni. Erre a receptre hosszas kutatás után bukkantam az interneten, és nem csalódtam. Tökéletes és finom!Málnás-csokimázas fánkFotó és szöveg: Danicsek FanniSütemény LakHozzávalók:- 500 g liszt- 3 dl tej- 30 g élesztő /én élesztőport használtam, mert Skóciában nagyon nehéz frissen kapni/- 2 tojás sárga- 20 g vaj- 20 g porcukor- csipet só- olajMielőtt nekikezdenénk, melegítsük fel a tejet kéz melegre és kevés cukorral futtassuk fel benne az élesztőt. Tegyük a lisztet, a tojás sárgákat, a porcukrot, a vajat, a sót egy tálba, és ha jó az élesztőnk azt is adjuk hozzá.
Ezt követően dolgozzuk össze a hozzávalókat, úgy, hogy szép sima tésztát kapjunk. Akkor jó, ha már elválik az edény falától. Ezután letakarjuk, meleg helyre tesszük, és fél órát kelesztjük.

Az idő leteltével fogjuk a tésztánkat és lisztezett deszkán kinyújtjuk ujjnyi vastagra. Kiszaggatjuk és, a közepébe is lyukat szúrunk. Újabb fél óra kelesztés következik, letakarva a tésztát.
Tegyük fel az olajt melegedni és, ha elég forró, tegyük bele a fánkokat. Figyeljünk oda, mert hamar megéghetnek. Ha kész az egyik oldala, fordítsuk át és süssük aranybarnára a másik oldalát is. Az olajból kivéve rakjuk őket szalvétára, ami felszívja a felesleges olajt. Fogyaszthatjuk lekvárra, cukorral, de készíthetünk hozzá különböző mázakat. Én
málnaszószt,
vagy pedig egy nagyon könnyen elkészíthető csokimázat tettem a tetejére.Csokimáz készítéseHozzávalók:- 45 g cukor- 37 g víz- 75 g tejszín- 150 g étcsokiA csokoládé kivételével összekeverem a hozzávalókat egy lábosban, felrakom a gázra és felforralom. Ezután leveszem a tűzről és belekeverem a csokit. Hagyom langyosra hűlni, majd rákenem a fánkok tetejére. Málnaszósz- 125g fagyasztott málna (lehet friss is)- 62 g cukor- 1 teáskanál fahéjTegyük egy lábosba a málnát, a cukrot, a fahéjat és forraljuk fel. Ezután szükségünk lesz egy turmixgépre. Öntsük bele a szószt és turmixoljuk simára. Ha kész szűrjük át egy szitán, hogy a magok ne kerüljenek a krémbe, majd hűtsük leHa szeretnénk feldobni egy kicsit a fánkjainkat, nyugodtan szórjunk rá különböző cukorkákat. Ezeket a legtöbb boltban készen beszerezhetjük.Fanni nemrégiben kezdett blogot írni, blogját itt érhetitek el:SÜTEMÉNY LAKA facebookon pedig itt csodálhatjátok meg legújabb remekeit:SÜTEMÉNY LAK FACEBOOKSok sikert a fánkok elkészítéséhez!