London - Chinatown újra

  • 2013.05.31.
  • 8

Ismét volt szerencsém Londonban járni. A rengeteg munka miatt nem sok szabadidőm volt mostanában (főleg, hogy két helyen is dolgozom), de szerencsére kaptam pár szabadnapot és ilyenkor ugyebár mégsem ülhetek itthon karbatett kézzel! :) Különben is a szüleim meglátogattak (ezért vettem ki konkrétan szabadságot), így együtt töltöttünk pár napot Londonban. Nekem természetes, hogy ha ott járok, akkor mindenféle dolgot megnézek ami tortákkal kapcsolatos! :) Tehát én nem csak Big Ben nézőbe megyek, hanem tortás felderítő útra is. Na és mindenféle gasztronómiai dolgok érdekelnek, szóval a kínai negyedben az élelmiszerüzletekben is körbenéztem... Ne tudjátok meg mennyi fura dolgot találtam. :) De ezekről nem rakok fel képet... Vagy kellene??? Nem tudom, ha valakit érdekel, akkor majd később írok egy posztot még róluk. Én imádom ezeket az ismeretlen kütyüket és élvezettel találgattam, hogy vajon melyik alapanyagot miféle ételbe
rakhatják. Ezeknél a kínaiaknál sosem lehet tudni mi miből készül. :) Na és még amit anyukámmal megállapítottunk, hogy olyan gyönyörű és tiszta rizst még soha nem láttunk, mint amit ott árultak 5 kilós zsákokban... Na de nem is ez a lényeg. :)A kínai negyedben már jártam egyszer és készítettem is pár képet,
amit meg is mutattam nektek,
de most ismét sikerült ellátogatnom a
két tortás boltba is, ami ott van. Legutóbbi ott jártamkor
2 percem volt bekukkantani az egyik üzletbe és készíteni pár képet mobillal a kirakatról. Most viszont kicsit volt időm szétnézni. Bementem hátra a műhelyhez is, ahol a cukrász készíti a tortákat. Ne is mondjam, hogy a számat tátottam... A kínai pasi olyan precizitással és gyorsasággal nyomkodta ki a hab díszeket és a figurákat, hogy szinte hihetetlen volt. Épp egy tálca mini figurás tortát dekorált, szám szerint 8 darabot. Az egész tálca kész volt
5 percen belül... De úgy, hogy airbrush-al is fújta őket. Hihetetlen, komolyan... Beszéltem a főnökével, mivel ugye megkérdeztem, hogy bemehetek-e a műhelybe és készíthetek-e pár képet. Nagyon mosolygott és kérdezte, hogy minek akarom én ezt lefényképezni... :) Nekik teljesen természetes, hogy a cukrász ilyen gyorsasággal
és ilyen precizitással dolgozik. Nem is sejtik milyen kincset ér az az alkalmazott náluk! :D Valljuk be, otthon Magyarországon nem igazán látni, hogy ilyen habból kinyomott műremekek lennének! :) Szóval mondtam, hogy engem nagyon érdekel ez a dolog és én is szeretnék egyszer ilyeneket alkotni. Ekkor mondta, hogy a cukrász 10 éve ezt csinálja, szóval csak gyakorolni kell... :) Ebben igaza van. Én mindig azt vallom, hogy ha valaki elég kitartó, nagyon akar valamit és gyakorol, akkor bármit meg lehet tanulni. Hozzáteszem, hogy a cukrász pasi valószínűleg már elég régóta él Angliában, de angolul nem igazán tudott beszélni sajna... Szegény csak be van oda hátra a műhelybe zárva
mint egy robot és éjt nappallá téve küzd a napi megélhetésért. Szóval még a nyelvet sem tudta megtanulni... Ez elég gáz.Tehát
én csak ott álltam és bámultam, néztem ahogy dolgozik a mester... És persze nem felejtettem el megkérdezni, hogy milyen anyagot használ pontosan a hab művek kinyomásához. Az volt a válasz, hogy whipping cream, ami annyit jelent, hogy tejszín... Na, igen, lehetne az... Mert az itteni tejszínekből ezt meg lehet csinálni. A double
cream csodás állagú tud lenni felverés után - a whipping cream-et még nem próbáltam, de ha lesz időm, akkor megpróbálom.
Szóval már csak azért is, hogy tanulmányozzam és megkóstoljam, vettem egy majmocskás mini tortát! :) 3,5 Font volt (kb 1000 Ft.). Szerintem abszolút olcsó volt itteni viszonylatban. Mármint ahoz képest, hogy nem csak egy szimpla torta szeletet vettem (pl a Costa Coffee-ban, ahol dolgozom, 2 Font egy egyszerű citromtorta szelet...)
Szóval miután hazaértünk a szállásra, megkóstoltam a majmocskát (szegénynek leettem a végtagjait kapásból... :) )
és köze nem volt a rendes tejszínhez. Megállapítottam, hogy "műtejszín". Olyan Hulala szerűség. Szóval ízre pocsék. :) Na itt a gond... Hiába szép valami, ha az íze borzalmas. És az alatta lévő gumi szerű piskóta tésztáról már ne is beszéljünk. Förtelmes volt! :) Igazából egy nagy piskóta rolád volt feldarabolva és azok voltak a mini torták. Körbekenve krémmel és beszórva csokireszelékkel és ezekre voltak kinyomva a figurák. Tudni kell rólam, hogy nem vagyok egy finnyás alkat. Főleg ha édességről van szó, akkor néha képes vagyok mindenféle förtelmes, túl édes, mézes mázas dolgot magamba túrni, de ezt nem bírtam megenni... Végül a kukában landolt. De azért nagyon szép volt és mindenképp szeretném megtanulni hogyan kell így bánni
a tejszínnel! :) Érdemes megfigyelni a nagy torták díszítését is, amik a kirakatban voltak kiállítva... Frenetikus!!! Szóval akkor most már megmutatom miről is fecsegtem egészen idáig. :) Lássuk azt a híres majmos mini
tortát. :)
Stílusosan kínai papírdobozkába csomagolták elvitelre. :)Na és mit rejt a doboz? :)Lássuk egészben! :) Fenomenális szerintem! Egy kis csoda!Ja még itt megjegyezném, hogy az a 2 henger alakú valami, ami a figura előtt van, az egyfajta kínai mini sütemény, amiről sajnálattal állapítottam meg, hogy szintén borzalmas íze van! :)
Hátulnézet is... Azért érdemes megfigyelni, hogy a tejszín kupacok nem csak úgy egymás fölé vannak nyomodva, hanem szépen úgy van kinyomva a fej, a karok, a lábak, hogy ne látszódjon az illesztés. Tudnak hozzá ezek a kínaiak... Ahogy néztem
a mestert, ez ugyebár úgy van megoldva, hogy a kinyomócső végét belenyomja a már előre kinyomott kupacba és még belül elkezdi kinyomni a tejszínt és úgy húzza ki a csövet továbbhaladva. Na most ez KÍNAIUL :) (hehe, de mókás vagyok) hangzik, de így van és most ettől értelmesebben nem tudom leírni! :D
Még egy közeli a figuráról! Szuperül néz ki szerintem