Vargányás-paradicsomos galette

  • 2013.09.20.
  • 2

Khm, fotó nélküli recept - mert borús időben, fél 8 után, farkaséhesen már nem fotóztam :-)Vargánya. Eleddig még nem volt szerencsénk egymáshoz, s milyen kár volt!
A piacon kószáltam, amikor a gombavizsgáló bácsinál megláttam az ismeretlenül is gyönyörű példányokat. A bácsi össze is csapta a két kezét álmélkodva, mikor bevallottam neki, hogy még nem kóstoltam vargányát :-)Alaposan megbeszéltük, hogy és mint járjak el vele, végül a lelkemre kötötte: nehogy vendégeket hívjon ma vacsorára, mert eztán minden nap jönni akarnak majd, úgy vigyázzon, rákapnak a vargányára!Igaza lett: miután elkészítettem a főzés közben is mámorító illatokat árasztó gombát, úgy kellett saját magamat is fékeznem, nehogy a wokból kiegyem csak úgy frissen, fakanállal, tűzhely mellett álldogálva...Sokat gondolkodtam rajta előzetesen, mit készítsek a kincsből, végül inspirációért Duende-hez mentem, hisz Zalában dúskálnak a finom gombákban és csodálatos receptjei vannak, nézzétek meg!Így született végül a galette, amit gyakorlatilag percek alatt tüntettünk el - roppant megelégedéssel!Vargányás-paradicsomos galetteHozzávalók:A tésztához:20 dkg liszt10 dkg vaj1 mk. só1 ek. kefír (natúr joghurt, tej)1 ek. hideg vízA rakományhoz:1-1,5 dl tejföl1 tojás3 közepes méretű vargánya (kb. 30-35 dkg) vagy más, karakteres ízű erdei gomba1-2 ek. olívaolaj3 dkg vaj1 tk. tökmagolaj (elhagyható)4 gerezd fokhagyma 0,5 dl fehérbor1 kis ág rozmaring3 ág kakukkfűsó, bors2 érett paradicsomA hideg vajat elmorzsoljuk a lisztben, sózzuk, és gyorsan összegyúrjuk a kefírrel és a vízzel. Min. 1 órára hűtőbe tesszük pihenni.A gombát megtisztítjuk, fajtától függ - jelen esetben a vargányát egy nedves kendővel megtisztogattam, a szárából vágjunk le annyit, ahol nagyon földes, ha viszont férges (gyakran előfordul), vágjuk végig addig, míg látszanak a kis járatok :-(Felszeleteljük.Egy nagy serpenyőben/wokban felforrósítjuk a zsiradékokat, a legvégén adjuk hozzá a vajat, majd ezen a forró keveréken erős tűzön megpirítjuk a gombát, ideje se legyen levet engedni! Ha pirosas-barnás, hozzáadjuk a felszeletelt fokhagymát, átkeverjük, majd meglocsoljuk a borral, és hagyjuk addig forrni, míg a bor gyakorlatilag majdnem teljesen elpárolog - de ne szárítsuk ki!Ízesítsük a rozmaringgal, kakukkfűval, sóval, borssal - őrületes íze lesz!A hűtőből kivett tésztát sütőpapíron kinyújtjuk (nem szükséges lisztezni) 3 mm vastagra.
A tejfölt elkeverjük az egész tojással és kevés sóval, a kinyújtott tésztára kenjük úgy, hogy körben maradjon kb. kétujjnyi szabad rész.A tojásos tejfölre halmozzuk az illatos gombát, tetejét megrakjuk paradicsomdarabokkal.A tésztát körös-körül behajtogatjuk középre úgy, hogy peremet képezzen, s sütés közben ne folyjon szét a töltelék - Duende-nél remek fázisfotókkal!A kész tésztát sütőpapírral együtt óvatosan tepsire csúsztatjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt készre sütjük.Néhány perc hűlés után cikkekre vágva tálaljuk.Kísérjük le bátran a maradék hűvös fehérborral...

Címkék

Pite Gomba Fehérbor