Szilvakrémes-diós pite

  • 2013.09.09.
  • 4

Az utolsó néhány szem bufliból :-)Egyszerű omlós tésztakehely, benne fahéjas szilvakrém, csak a tiszta szilva pici keményítővel, diótetővel. Isteni finom volt...A végletekig leegyszerűsítettem, kelt tésztaként indult a fejemben, ebből lett végül omlós, diós morzsatetőt terveztem, de ott a tészta alul is, így lett csak simán dió, minden egyéb ízesítés nélkül.Mind a szilvának, mind a diónak csodálatosan kijöttek a valódi ízei, igazi ősz eleji pite sült ki :-)Ajánlom!Szilvakrémes-diós piteHozzávalók egy 24 cm-es piteformához:A tésztához:20 dkg liszt10 dkg hideg vaj5 dkg cukor1 tojás sárgájacsipet só2-3 ek. jéghideg vízA szilvakrémhez:kb. 50 dkg szilva2 ek (illetve ízlés és a szilva édessége szerinti) barna nádcukor (mehet sima cukorral is, vagy édesítővel)1 tk. őrölt fahéj1 ek. étkezési keményítőA tetejére:kb. 2 marék dióAz omlós tészta hozzávalóit villámgyorsan összegyúrjuk. Szerintem ez úgy a legegyszerűbb, hogy a hideg vajat késes betétű robotgépbe kockázzuk, rákanalazzuk a lisztet és a cukrot, majd néhány pillanat alatt morzsásra pörgetjük.Hozzáadjuk a sót, a tojás sárgáját és a vizet, és teljesen sima tésztát gyúrunk. Ha nincs késes betétű robotgép, reszeljük le a vajat almareszelőn.A piteformát kikenjük vajjal, és a tésztát azon frissiben belenyújtjuk úgy, hogy pereme is legyen, majd formástól hűtőbe tesszük pihenni min. 30 percig.Addig elkészítjük a pofonegyszerű tölteléket: a szilvákat megmossuk, kimagvaljuk, falatnyi darabokra vágjuk. Egy kis lábaskába tesszük, takaréklángon főzni kezdjük, míg levet enged, és kissé meglágyul a gyümölcs, de ne főzzük teljesen pépessé! Ízesítsük cukorral és fahéjjal.
A keményítőt elkeverjük kevés hideg vízzel és a szilvához adjuk, 1-2 perc alatt kevergetve sűrűre főzzük, majd hagyjuk teljesen kihűlni - még tovább fog sűrűsödni!A dió egyik felét finomra daráljuk, másik felét durvára vágjuk.A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a kihűlt omlós tésztát 15 perc alatt "vakon" elősütjük: a tésztára sütőpapírt terítünk, arra valamilyen nehezéket, pl, rizs, szárazbab, vagy sütőkerámia, így nem fog felpúposodni.A sütési idő lejárta után óvatosan leemeljük a sütőpapírt, félretesszük. A forró tésztakelyhet átkenjük a kimaradt tojásfehérjével (nem fog mind kelleni), ez azonnal rásül, és egy kérget képez rajta, s nem fogja a szilvakrém eláztatni az omlós tésztát!Meghintjük a finomra darált dióval, belesimítjuk a szilvakrémet, majd a szilva tetejét megszórjuk a durvára vágott dióval, s visszatesszük sülni további kb. 10 percre, míg a pite tetején a dió illatosra nem pirul.Hagyjuk langyosra hűlni, s cikkekre vágva kínáljuk.Tipp: bátrak próbálják ki a szilvát rozmaringgal vagy gyömbérrel ízesíteni!