Majorannás burgonyaleves kolbásszal, csirkemájjal

  • 2013.08.15.
  • 4

Tartalmas, ízes, fűszeres krumplileves némi sárgarépával - amit szenzációsan feldob a ropogósra sütött, kvázi levesbetétként funkcionáló csirkemáj és kolbász!Egy szelet kenyérrel akár önmagában is megállja a helyét, de ha van kedvünk és energiánk, süssünk utána néhány sárgabarack lekvárral megkent palacsintát :-)Az ihletet hozzá Gesztenye adta, köszönöm szépen!Majorannás burgonyaleves kolbásszal, csirkemájjalHozzávalók:5 dkg füstölt szalonna1 kg krumpli kockára vágva1- 2 fej vöröshagyma finomra vágva
2 gerezd zúzott fokhagyma 3-4 közepes répa felkarikázva1 ek. friss majoranna finomra vágva (ha nincs, mehet szárított is)só, bors10 dkg (házi) kolbász, vékonyra karikázva30 dkg csirkemáj (szív nélkül)2 ek (kukorica)liszta máj sütéséhez olajA szalonnát felkockázzuk, takaréklángon kiolvasztjuk a zsírját, majd megfonnyasztjuk rajta a vöröshagymát. Rádobjuk a krumplit, a répát, a zúzott fokhagymát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és készre főzzük.A főzés vége előtt nem sokkal adjuk hozzá a majorannát, hogy a főzés során aromája el ne illanjon túlságosan.A kolbászkarikákat száraz serpenyőben ropogósra pirítjuk, félretesszük.A májat megmossuk, az oda nem illő részeket levágjuk, nagyobb falatokra/csíkokra vágjuk, papírtörlőn leszárítjuk. A lisztet elkeverjük sóval, borssal, megforgatjuk benne a májat. Az olajat felhevítjük, ropogósra sütjük benne a májdarabokat. Vigyázzunk, alattomosan nagyokat prüszköl, érdemes ún. cseppfogó/fröccsenésgátló szitát használni!A levesből tálba merünk néhány merőkanálnyit répával, krumplival együtt, botmixerrel pépesre zúzzuk, ez lesz a sűrítőanyag. Az így kapott krémet visszacsurgatjuk a levesbe, átforraljuk.
Kóstoljuk meg, ha kell, ízesítsük még sóval, borssal, majorannával.A forró levest a kolbászkarikákkal és a ropogós csirkemájjal tálaljuk.