Almás-túrós kevert sütemény sárgabarack lekvárral - Blogkóstoló 10!

  • 2013.08.09.
  • 7

Már 10. fordulójához érkezett a játék, ezúttal Kisildi a háziasszony, és Jankát kaptam játszótársul :-)Érdemes nála böngészni, sok-sok lélegzetelállító süteményt, vagány húsételeket és csábító fotókat találtok a blogján!Hosszas töprengés után egy pofonegyszerűen összeállítható kevert süteményt választottam - igen jó döntés volt!
Nagyon érdekes: egyszerre hasonlít az íze a stíriai metéltre, a vargabélesre és a császármorzsára, mindez egy falatba sűrítve - nekünk nagyon ízlett!Azt hiszem, ez lesz az a sütemény, amit majd ősz végén/télen is előveszek, és istenkirályság lesz mézeskalács- vagy almás fűszerkeverékkel, narancshéjjal, csokoládéval...Almás-túrós kevert sütemény sárgabarack lekvárralHozzávalók egy 20x30 cm-es tepsihez:25 dkg túró 25 dkg liszt 1 alma (vagy 3-4 mini nyári alma)2 tojás 10 dkg vaj 14 dkg cukor 1 citrom reszelt héja5 dkg mandula (nálam dió) - durvára vágva1 cs. sütőpor1 tk. vaníliakivonat 1 evőkanál tejföl 1,5 dl tejcsipet só 3-4 ek. (házi) sárgabarack lekvárA puha vajat habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a tojásokat, belekeverjük a tejfölt, a túrót, a tejet, csipet sót, a vaníliakivonatot, a citromhéjat.A lisztet elkeverjük a sütőporral, a túrós-tojásos keverékhez adjuk, ovális habverővel simára keverjük.Végül beleforgatjuk a meghámozott, falatnyi kockákra vágott almát és a durvára vágott diót.A tepsit kibéleljük sütőpapírral (vagy kikenjük az alját vajjal és meghintjük pici liszttel), belesimítjuk a tésztát.
A tetejére baracklekvár csíkokat csurgatunk, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40 perc alatt készre sütjük (tűpróba!!!).Kockákra vágva, esetleg némi plusz baracklekvárral tálaljuk.