Fetás-bazsalikomos pogácsa

  • 2013.06.04.
  • 7

Még szombaton készült ez a finom pogácsa, melyhez az ihletet Gondaanyu, valamint egy csokor bazsalikom és snidling adta :-)A bazsalikom láttán valahogy automatikusan jött, hogy túró helyett feta legyen benne - s mindenki egybehangzó véleménye szerint nagyon jó lett!A hajtogatás senkit nem rémítsen el, hisz a nyújtás-hajtogatás csak 1-2 perc, utána 30-30 perc pihenő, közben bármit csinálhatunk, én pl. megfőztem mellette egy komplett ebédet :-)Sütésre fel ebben a szürke, esős, hideg júniusban!Fetás-bazsalikomos pogácsaHozzávalók 2 nagy gáztepsinyi adaghoz:50 dkg liszt25 dkg puha vaj/margarin25 dkg feta1 tojás1 kis pohár (175 gr) tejföl 3 dkg élesztő1 tk. cukor1 tk. só (óvatosan, inkább két adagban, mert a feta nagyon sós)1 mk. őrölt bors3 gerezd zúzott fokhagymakb. 10-15 levél bazsalikom s egy csokor snidling apróra vágva Tetejére:1 tojásszezámmag/reszelt sajtA tészta hozzávalóit egyszerűen összegyúrjuk egy nagy tálban. Ha nehezen áll össze, adjunk hozzá 1-2 ek. tejfölt, de nekem nem volt rá szükség.
Az élesztőt sem kell felfuttatni, míg a tészta pihen hajtogatás közben, az élesztő is elvégzi a munkáját.Az összeállított tésztát lisztezett munkalapon 3 mm vastagságúra nyújtjuk, és hajtogatjuk: felső harmadot le középre, alsó harmadot felfelé középre - hosszú, keskeny tésztalapot kapunk. Ezt a lapot is hajtogatjuk még: bal harmadát be középre, majd ráhajtjuk a jobb szélét is középre - dundi csomagot kaptunk. Fázisfotókat ITT nézhettek meg, ha bonyolultan írtam!Konyharuhával letakarjuk, s hagyjuk 30 percig pihenni.Pihenés után újra kinyújtjuk 3-5 mm vastagságúra, nehezebb lesz a hajtogatás miatt!, s újra hajtogatjuk a fenti módon, majd újra pihentetjük 30 percig letakarva.A nyújtást-hajtogatást-pihentetést még egyszer megismételjük, összesen három alkalommal kell hajtogatnunk.Az így elkészített tésztát végül ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Ne ijedjünk meg, rémületesen vékonynak tűnik, de a sokszoros hajtogatásnak és persze az élesztőnek köszönhetően háromszorosára fog felnőni!Bár a pogácsák hagyományosan kerekek, a hajtogatott tésztákat az esetek 90%-ában szögletesre szoktam felvágni egy éles késsel vagy pizzavágóval - így valamennyi pogácsa szép leveles lesz, nem keletkezik "bodagpogácsa" a szabászati hulladék összegyúrása után :-) Ez persze csak az én dilim, mehet nyugodtan pogácsaszaggatóval :-)A kinyújtott tészta tetejét lekenjük a felvert tojással, meghintjük szezámmaggal és/vagy reszelt sajttal, és éles késsel kb. 4x4 cm-es négyzetekre vágjuk.Sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket nem túl szorosan, s mindegyik pogácsa tetejébe óvatosan beleszúrunk 1-1 fogvájót. Nem kell mélyen, kb. a tészta feléig. A fogvájónak köszönhetően a leveles pogácsák nem fognak eldőlni, hanem szépen egyenesen, felfelé fognak nőni sütés közben.Aki szereti a dülöngélős pogácsákat, hagyja el a fogvájót!Hagyjuk kelni langyos helyen 20 percig, majd 180 fokosra melegített sütőben (aljában lábaska víz!) süssük kb. 20-25 perc alatt illatosra, aranyszínűre.