Zöldborsós csirkegulyás

  • 2013.05.18.
  • 1

Ahogy megjelent a friss zöldborsó Papa kertjében, Mama ilyen (ilyesmi...) borsós csirkegulyást főzött - a csirkeaprólék levessel felváltva szerepelt az "étlapon".A csirke "vastag" húsából - melléből, combjából általában rántott hús sült, az aprólékból pedig ez a leves. Sűrű, tartalmas, elképesztően ízletes... Természetesen mindenki a máját kutatta a fazék alján :-)A galuskát szigorúan kiskanállal szaggattuk bele, s Papának volt egy örökbecsű mondása: meg kellene keresni az utolsóként kiszaggatott galuskát, s ha az megfőtt, jó a többi is :-)A piac tele friss zöldségekkel, már van zsenge csöves zöldborsó is. Főzzetek belőle ilyen csirkegulyást!Szoktatok csirkéből gulyást főzni?Zöldborsós csirkegulyásHozzávalók:1 csirke aprólékja (háta, szárnya, nyaka, mája, szíve..., ha nincs, természetesen jó a combja, szárnya is)1 nagy fej vöröshagyma3-4 szál sárgarépa2 szál petrezselyem4-5 szem közepes krumpli30 dkg zöldborsó (kifejtve mért súly, jó a fagyasztott is)2-3 gerezd fokhagymasó, borspirospaprikakéshegynyi őrölt kömény1 csokor petrezselyemzöldA galuskához:1 tojásannyi liszt, amennyit felvesz, lágy galuskatésztát kell kapjunkcsipet sóA vöröshagymát finomra vágjuk, kevés olajon üvegesre pároljuk. Lehúzzuk a tűzről, meghintjük pirospaprikával, elkeverjük, felöntjük kevés vízzel.Rádobjuk a megmosott csirkehúst, a megtisztított, karikákra vágott répát és petrezselymet. Kevergetve élénk tűzön átpirítjuk. Felöntjük bőséges mennyiségű vízzel, takaréklángon főzzük. Sóval, borssal, köménnyel, zúzott fokhagymával fűszerezzük.Főzés vége előtt kb. fél órával hozzáadjuk a kockákra vágott krumplit, készre főzzük.A galuskához a tojást villával könnyedén felverjük, sóval ízesítjük, elkeverjük annyi liszttel, hogy lágy, könnyen szaggatható tésztát kapjunk.A csendes forrásban lévő levesbe szaggatjuk a tésztát egy kiskanállal, minden galuska után bele-belemártva a kanalat a forró levesbe. Hozzáadjuk a zöldborsót is, és néhány perc alatt teljesen készre főzzük.A petrezselyemzöldet finomra vágjuk, és a forró levesbe keverjük.Puha kenyérrel tálaljuk.

Címkék

Csirke Leves Borsó