Kávés-narancsos csokoládékenyér

  • 2013.05.25.
  • 4

A csokoládékenyér jött, látott és győzött nálunk: villámgyorsan összeállítható és csodafinom, napokig friss!A csokoládéhoz szerintem nagyon jól passzol a kávé és a narancs párosa, így most ilyen ízesítéssel készült.
Kifejezetten felnőttes sütemény lett, cseppet sem édes a kávénak és a 75%-os étcsokoládénak köszönhetően.Akár délutáni kávé mellé is kínálhatjuk :-)
CsokoládékenyérHozzávalók egy 10x30 cm hasábformához:16 dkg cukor1 tk. vaníliakivonat/1 cs. vaníliás cukor1 dl olaj0,25 dl főzött, erős kávé10 dkg narancslekvár18 dkg liszt1 mk sütőpor1 mk szódabikarbóna4,5 dkg cukrozatlan kakaópor1 kis pohár (175 gr) natúr joghurt/kefír0,4 dl tej2 mk őrölt fahéj
5 dkg kandírozott narancshéjcsipet só Tetejére: 5 dkg étcsokoládé4 dkg vaj1-2 csepp olaj A cukrot összekeverjük a vaníliával, az olajjal, kávéval, lekvárral, a tejjel s a kefírrel.Egy másik tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat: a lisztet, sütőport, szódabikarbónát, kakaót, fahéjat, sót, s a lekváros-cukros masszához adjuk, ovális habverővel simára keverjük, végül beleforgatjuk a kandírozott narancshéjat is.A hasábformát kikenjük vajjal, megszórjuk liszttel, s belesimítjuk a tésztát.180 fokosra melegített sütőben kb. 40 perc alatt készre sütjük, 25-30 perc után, ha nagyon pirul a teteje, borítsunk rá könnyedén egy darab alufóliát. Tűpróbával ellenőrizzük, átsült-e teljesen.Ha megsült, rácsra borítjuk, hogy alulról is egyenletesen hűlhessen, majd ha kihűlt, bevonjuk csokoládémázzal.Ehhez a vajat mikróban vagy lábaskában felforraljuk (!), majd ha forr, levesszük a tűzről, beletördeljük a csokoládét. Simára keverjük benne, a vaj hője pont elég, hogy felolvadjon a csokoládé. 1-2 csepp olajat cseppentünk bele, hogy fényes legyen, simára keverjük, s körös-körül elsimítjuk a csokoládékenyér tetején és oldalán.Hagyjuk dermedni, majd szeletekre vágva tálaljuk.

Címkék

Süti Csokoládé