Csirkecombok vörösborral, fűszeres paradicsomszósszal

  • 2013.05.04.
  • 6

Igazi kényeztető hétvégi finomság!Minimális előkészítő munkával olyan, de olyan finom csirkeételt tálalhatunk a család elé, hogy garantáltan megnyalja utána mindenki mind a tíz ujját :-)Valószínűleg kacsával is csodálatos lehet...Csirkecombok vörösborral, fűszeres paradicsomszósszalHozzávalók:4 egész csirkecomb1 vöröshagyma finomra vágva8 gerezd zúzott fokhagyma1 ek. friss gyömbér finomra reszelve2 ágacska rozmaring/1 mk. őrölt rozmaring4 ágacska kakukkfű/2 mk. szárított1 csokor "új" sárgarépa arasznyi darabokra vágva2,5 dl száraz, jó minőségű vörösbor1 doboz hámozott paradicsom (400 g)1,5 dl víz/alaplésó, bors1 tk. cukorbátraknak chiliA polentához:(egység=2 dl bögre pl.)1 egység víz1 egység tej1 egység kukoricadara1 kicsi fej vöröshagyma finomra reszelve1 kicsi sárgarépa finomra reszelve2 ek. parmezán1 ek. vajsó, borsA combokat megtisztítjuk, a tollmaradványokat eltávolítjuk, és leszedjük a "sarkáról" a sárga, vastag bőrt. Sózzuk, borsozzuk, majd nagyon forróra felhevített kevés olajon ropogósra sütjük mindkét oldalát, oldalanként 2-2 perc alatt.Félretesszük.Forró serpenyőben, kevés olajon kb. 2 perc alatt megpirítjuk a vöröshagymát, a gyömbért, a répát, a fokhagymát, hozzáöntjük a bort, s hagyjuk forrni, míg picit besűrűsödik. Ekkor tesszük bele a paradicsomot, levével együtt, 1,5 dl vizet vagy alaplevet, a fűszereket, kiforraljuk.Tűzálló tálba vagy tepsibe tesszük az elősütött combokat, ráöntjük a fűszeres, boros, paradicsomos szószt, lefedjük, és 40 percig 180 fokos sütőben sütjük, majd az alufóliát/jénai tetejét eltávolítva további 20-25 percig sütjük-sűrítjük.A polentához a vajban megpároljuk a hagymát és a répát, felöntjük vízzel és tejjel, felforraljuk. Ha forr, ovális habverővel történő folytonos kavarás közben beleöntjük a kukoricadarát, és kevergetve puffogósra főzzük. Ha szükséges, a folyadékot pótoljuk vízzel vagy tejjel, ne legyen benne kemény daraszem! Sóval, borssal
ízesítjük, majd a végén belekeverjük a parmezánt.A forró, fűszeres csirkecombokkal, valamint a maradék vörösbor kíséretében tálaljuk.Neil Perry: Fürj vörösborban receptje itt-ott átdolgozva