Tészta tavaszi zöldekkel

  • 2013.04.29.
  • 4

Hisz szezonja van a zöldeknek! Itt a spárga, itt a gyönyörű újhagyma és a friss spenót - bár a borsó még a fagyról került bele.Hihetetlenül üde, könnyű tésztás fogás, sok-sok zöldséggel, citrommal, s a húsevők sem hiányolták belőle a húst :-)Elkészíteni kb. annyi, míg felforr a főzővíz és al dente-re fő a tészta.Ajánlom :-)Tészta tavaszi zöldekkelHozzávalók:1 csokor újhagyma (általában 5 szál szokott lenni)2+2 ek. olaj20 dkg friss spenótlevél1 köteg zöld spárga (25-30 dkg)1 karcsú cukkini20 dkg zöldborsó (fagyasztott/konzerv) 3-4 gerezd fokhagyma1 tubus ömlesztett sajt2-3 dl tejföl1 citrom reszelt héja és kifacsart levesó, bors40 dkg száraztésztaa tetejére parmezánforgácsokFelteszünk egy nagy fazék vizet forrni, s ha lobogva forr, só és pici olaj hozzáadásával a tészta zacskóján előírt idő alatt megfőzzük a tésztát.Míg a tészta fő, elkészítjük a "zöld ragut": az újhagymát megtisztítjuk, felkarikázzuk. A cukkini két végét levágjuk, falatnyi darabokra vágjuk.A spárga esetlegesen fás végeit letörjük - fogjuk egyszerűen kézbe, s ahol magától eltörik lenn a szára, törjük is le, ez általában 1-2 cm-es darabka szokott lenni. Vágjuk fel a sípokat 2-3 cm hosszúra, külön figyelve a csúcsokra!A spenótot öblítsük át, s vágjuk durván 2-3 darabra.Kevés olajon megpároljuk az újhagymát, majd hozzáadjuk a cukkinikockákat, a spárga feldarabolt szárait (a csúcsot a legvégén!), a fagyott borsót. Kevergetve néhány perc alatt puhára pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a spenótleveleket, ami rémületesen soknak tűnik, de 1-2 perc, és a hő hatására töredékére fog összeesni!
Ízesítjük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, a citrom reszelt héjával és ízlésünk szerint friss citromlével. Hozzáadjuk a tömlős sajtot és a tejfölt, végül a spárga félretett rügyeit.1-2 perc alatt kiforraljuk.A frissen főtt tésztával és parmezánnal tálaljuk.Ihlet átdolgozva: GoodFood 2012. május