Fejtett bab krémleves

  • 2013.04.11.
  • 6

Mi úgy mondjuk, hogy zsengés bab :-)Amilyen semmilyennek, jellegtelennek látszik ez a leves halovány színével, olyan ízgazdag! Pofonegyszerű, semmi "csicsa", a végeredmény pedig meghökkentően finom!Neil Perry így ír róla: "Ez a szokatlan, de nagyon egyszerű, hideg krémleves friss salátával vagy fokhagymával bedörzsölt, pirított házikenyérrel egyenesen felséges étel. Nemcsak kanalazva érdemes megkóstolni, hanem akár fokhagymás pirítósra kent, olívaolajjal csepegtetett bruscetta-krémként is."Mi meleg levesként ettük, egyöntetű sikert aratott köreinkben.
S ugye el tudjátok képzelni mellé a forró pirított kenyér illatát, miután átsiklottunk rajta egy gerezd fokhagymával?
Érdemes kipróbálni, milyen jó párost alkotnak :-)A receptben zárójelben írom a saját pici módosításaimat.Fejtett bab krémlevesHozzávalók:1 kis fej vöröshagyma (1 csokor újhagyma)3 kg friss fejtett bab, héjastól mérve (45 dkg fagyasztott)2 ek vaj1 ek. olaj1 közepes burgonya1 l csirke alaplé (víz)2 dl tejszín - habtejszín, állati1/2 csokor snidling (1 nagy gerezd fokhagyma)sófrissen őrölt borsA hagymát megtisztítjuk, finomra vágjuk, a vaj-olaj keverékén megpároljuk. Rádobjuk a babot fagyos állapotban, hozzáadjuk a kis kockákra vágott burgonyát, felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk, és puhára főzzük.A fejtett bab a szárazbabbal ellentétben nagyon gyorsan, kb. 20 perc alatt megfő!Mielőtt teljesen megpuhulna, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, majd teljes puhulás után botmixerrel zúzzuk teljesen pépesre.Aki szeretne a pirítóson kívül más haraphatót is, turmixolás előtt vegyen el 1-2 merőkanálnyit a leves "sűrűjéből", majd mintegy levesbetétként tegye vissza a babot a maradék pürésített leveshez!Adjuk hozzá a tejszínt, forraljunk rajta egyet. Ilyenkor korrigálhatjuk az ízeket sóval, borssal, illetve a leves végső sűrűségét, ha kell, nyugodtan hígítsuk vízzel vagy alaplével.Tálaláskor kínáljuk hozzá a fokhagymás pirítóst, pár karika újhagymát/finomra vágott snidlinget.

Címkék

Leves Bab