Almás-diós csiga - Blogkóstoló 8.

  • 2013.04.22.
  • 1

A játék immár 8. fordulójánál jár, mostani háziasszonya Hani, az Ízemlékek blog írója :-)Gasztrobaráth Zsuzsit sorsolta nekem játszótársul, akitől hosszas dilemmázás után végül ezt a csigát választottam.A lágy, kelt kalácstésztában pudingszerű, ízes almaszeletek bújnak meg, s nem tudtam megállni, hogy a sok puhaság mellé ne tegyek valami ropogósat - diót :-)Az illata sütés közben egyszerűen nyálcsordító...Isteni finom péksütemény, másnap is friss, élvezhető! Ahogy mondják, olyan "többkék" ízű :-)))Almás-diós csigaHozzávalók 12-14 db csigához:A tésztához:40-45 dkg liszt
2 dl tej6 dkg vaj 1 egész tojás 8-10 dkg cukor1 csipet só2,5 dkg élesztő Almatöltelékhez:3-4 nagyobb alma szeletelve vagy felkockázva3 dkg vaj1 mk. őrölt fahéj/mézeskalács fűszer/almás sütemény fűszer1-2 evőkanál cukor1 tk. vaníliakivonat 1 dl hideg víz1 csapott ek. étkezési keményítő2 marék dió szárazon megpirítva és durvára vágva A tészta megkenéséhez0,5 dl tej A tejet meglangyosítjuk a vajjal (1 perc mikróban).
A tészta hozzávalóit felsorolás sorrendjében kenyérsütő gép üstjébe pakoljuk, dagasztjuk. Először csak 40 dkg lisztet tegyünk hozzá, ha nagyon lágy lenne (a tojás nagyságától függ), apránként adagoljunk hozzá kb. 5 dkg lisztet.Dagasztás után tegyük át lisztezett tálba, s letakarva, meleg helyen kelesszük 30-40 percig.Míg a tészta kel, elkészítjük a tölteléket. Az almát meghámozzuk, falatnyi szeletekre vágjuk, s a cukor és a fűszerek hozzáadásával megpároljuk - de vigyázzunk, nehogy szétfőzzük! A keményítőt keverjük simára a hideg vízzel, adjuk a párolt almához, és pudingszerűen sűrítsük be 1 perc alatt.Hagyjuk langyosra hűlni.Ha a tészta megkelt, nyújtsuk ki kb. 30x40 cm-es téglalappá. Kenjük szét rajta az almakrémet, szórjuk meg a durvára vágott dióval, és tekerjük fel, mint egy beiglit.Éles késsel vágjuk fel kb. 2 cm vastagságú csigákra a tésztát, ültessük őket sütőpapírral bélelt tepsire. Letakarva hagyjuk kelni 20 percig, közben a sütőt melegítsük elő 180 fokra, aljában lábaska vízzel.A megkelt csigákat kenjük át tejjel, és süssük aranyszínűre az előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt.Langyosan egyszerűen ellenállhatatlan :-)