Polenta pite sokféle paradicsommal

  • 2018.09.09.
  • 1

Az esős nyár ellenére sokféle paradicsom termett a szüleim kertjében. Színek, fajták, formák kavalkádja, azt se tudom melyikhez nyúljak, melyiket kóstoljam. Esszük nyersen is, de ilyentájt sokféle ételbe belecsempészem.Most paradicsomos pitét szerettem volna készíteni, de nem volt kedvem tésztát gyúrni, Így jött az ötlet, hogy legyen akkor polenta pite.Ez a pite így egészségesebb lett, ráadásul duplán paradicsomos, hiszen az olaszos paradicsomszósz tetejére még színes paradicsomok kerültek.Ebből a mennyiségből 6 minipite, vagy egy nagy pite lesz. HozzávalókA polentához: 20 dkg kukoricaliszt4 dkg vaj4 dkg parmezánsó, borsA paradicsomszószhoz: 3 nagy paradicsomkevés olaj1 kis fej hagyma3 cikk fokhagymaoregánóbazsalikomrozmaring A tetejére: 20 dkg különféle paradicsomolívaolaj ElkészítésA kukoricalisztet beleszórom a kétszeres mennyiségű, fövő vízbe. Megsózom és folyamatosan kavargatva készre főzöm. Hozzáadom a vajat, a parmezánt és borsot darálok bele.A piteformákat kiolajozom. Elosztom bennük a polentát. Kanállal lenyomkodom úgy, hogy pereme legyen.A sütőt bekapcsolom 200 fokra. A paradicsomok héját lehúzom, a húsát apróra vágom.Kevés olajon megdinsztelem az apróra vágott hagymát. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd beleteszem a paradicsomot.Sózom és addig rotyogtatom, míg kissé besűrűsödik. Zöldfűszerekkel ízesítem.A polentapitékben elosztom a paradicsomszószt. Rárakom a sokféle paradicsomot (a nagyobbakat szeletelve). Megkenegetem olívaolajjal és a forró sütőben készre sütöm.Zöldfűszerekkel díszítve tálalom.