Polentatorta málnával, pisztáciával

  • 2018.08.30.
  • 4

Tele van  a piac szőlővel, szilvával, almával, körtével és én nem tudok elmenni úgy a málnák mellett, hogy ne vegyek.“Nem tudom elfogadni, hogy lassanvéget ér ez a nyár is, és aztán márnem lehet változtatni rajta.”-ez a Závada Péter vers jut eszembe minduntalan és rendesen sajnálom magam. A véget érő nyárért, a szabadságért, a napsütésért, a lédús gyümölcsökért és zöldségekért. Persze örülök is, hogy szép volt, de igazi nyárimádóként még kb. egy hónap kell, hogy az ősz szépségeit is felfedezzem.Ez tehát egy amolyan “búcsúanyártól” süti. Az olaszok kukoricalisztes sütijét málnával és pisztáciával, pisztáciaolajjal turbóztam fel. Fehércsokis ganache krémet adtam hozzá és két kézzel szórtam a tetejére is az illatos málnát, így igazán ünnepi lett. Ha fáj is a búcsú, legalább legyen szívszorítóan szép és feledhetetlen! Hozzávalók: 15 dkg liszt10 dkg kukoricaliszt1, 5 tk sütőpor2 tojás15 dkg porcukor5 dkg pisztácia1,2 dl pisztácia olaj1, 1 dl tej10 dkg málnaA krémhez: 10 dkg fehércsoki10 dkg tejszín10 dkg mascarponeA díszítéshez: menta10 dkg málna5 dkg pisztácia ElkészítésA kétféle lisztet elkavarjuk a sütőporral. A pisztáciát apróra vágjuk. A tojásokat habosra kavarjuk a cukorral. Több részletben hozzáadjuk a pisztáciaolajat, a tejet, a lisztkeveréket és a pisztáciát.Kiolajozott tortaformába öntjük a felét, megszórjuk málnával, majd beleöntjük a tészta másik felét és a maradék málnát.180 fokos sütőben 40 perc alatt megsütjük.Közben  a tejszínt felforrósítjuk. Beletördeljük a fehércsokit és elkavarjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd hűtőbe tesszük.A fehércsokis ganache-t habosra kavarjuk. Hozzáadjuk a mascarpone krémet.A kihűlt polenta torta közepére teszünk a krémből. Feldíszítjük málnával, pisztáciával, mentával.A maradék krémet külön tálaljuk.