Pisztráng rókagomba mártással, polenta rudakkal

  • 2018.08.03.
  • 9

Erdélyben egész júliusban, minden nap esett az eső. Rengeteg gomba termett. Úton-útfélen hozzá lehet jutni. Egyik kedvencünk ez a változat: pisztráng rókagombával és puliszkával. A puliszkát most polenta rudakra cseréltem, aioli-ba mártogatva is nagyon népszerű.Igazi fejedelmi ebéd!HozzávalókA halhoz: 4 pisztrángsó, borsolaj4 gerezd fokhagyma1 citromA rókagomba mártáshoz: 40 dkg rókagomba1 hagyma5 dkg vaj1,5 dl tejszínkakukkfűsó, borsA polenta rudakhoz: 1 1/2 bögre kukorica dara2 bögre víz,1/2 bögre tej1 evőkanál vaj1/2 bögre parmezánkakukkfűsókevés olaj ElkészítésElőször a polentát készítjük el. A vizet a tejjel felforraljuk. Ha forr, beleöntjük  a kukorica darát és folyamatosan kevergetve megfőzzük. Belekavarjuk a vajat, a reszelt parmezánt, az apróra vágott kakukkfüvet. Sózzuk, ha kell.Egy kisebb tepsibe papírt teszünk, beleöntjük  a puliszkát. Elsimítjuk a tetejét, letakarjuk és félre tesszük kb. 2 órára, hogy megdermedjen.Közben megpucoljuk a rókagombát és a hagymát. Az apróra vágott hagymát a vajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a rókagombát, kevés ideig együtt pároljuk, majd felöntjük a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk. Ha kész van, kakukkfűvel ízesítjük.A dermedt polentát rudakra vágjuk. Egy nagyobb tepsibe papírt teszünk, olajat spriccelek rá. Elhelyezzük a polenta rudakat és a tetejüket is megszórjuk olajjal. 200 fokos sütőben pirosra sütjük. Ha szükséges, megforgatjuk.A pisztrángokat sózzuk, borsozzuk. A citromot felkarikázzuk. A fokhagyma gerezdeket és egy-egy citrom karikát a belsejükbe dugunk. Forró olajon mindkét oldalukat megsütjük.A pisztrángot a rókagomba mártással és a polenta rudakkal tálaljuk.