Zabpelyhes-mákos morzsasüti áfonyával

  • 2018.07.15.
  • 5

Érik az áfonya a közeli hegyeken, az idén különösen korán. Ilyenkor itt Székelyföldön úton-útfélen árulják. Hamarosan bespájzolok belőle, hogy egész évben  rendelkezésünkre álljon a fekete arany.Valami egyszerű sütikén törtem a fejem, ez lett belőle. Szigorú értelemben lehet, hogy inkább müzliszelet kategória, kissé törékeny, ropogós. Tegnap 6 nagy kamasz tesztelte, jól vizsgázott!Szerintem simán helyettesíthető benne a búzaliszt (zabliszttel) és a vaj (kókuszzsírral). Kiválóan dobozolható, szállítható! Hozzávalók (20*30-as tepsihez)Az alaphoz: 20 dkg zabpehely20 dkg lisztcsipet só1 tk fahéj10 dkg barna cukor20 dkg vaj2 ek mákA gyümölcsös réteghez: 40 dkg fekete áfonya2 ek keményítő1 ek barna cukorA tetejére: 5 dkg fehér csokiegy maréknyi áfonya ElkészítésA vajat megolvasztjuk. A szárazanyagokat összekeverjük és a folyékony vajjal összedolgozzuk.A tészta 1/4 részét félretesszük. A többit egy sütőpapíros tepsi aljára lapogatjuk.Az áfonyát elkavarjuk a keményítővel és a cukorral. Elosztjuk a tészta tetején.A megmaradt tésztát rámorzsoljuk a gyümölcsös rétegre.180 fokos sütőben kb. 50 perc alatt ropogósra sütjük.Ha a süti langyosra hűlt, rálocsoljuk a gőz fölött megolvasztott fehér csokit.Friss áfonyával megszórva tálaljuk.