Pite egressel

  • 2018.06.29.
  • 9

Csak pár éve fedeztem fel magamnak az egrest. Méltatlanul háttérbe szorult gyümölcsünk, pedig ízben vetekszik nagyon sok egzotikussal. Aromás, sokízű és mint a nyári gyümölcsök többsége, csak rövid ideig áll a rendelkezésünkre.Tavaly ezt a szenzációs salátát készítettem vele. Ez a süti is nem kevésbé kedvenc: a ropogós kéregben ülő vaníliás krém, a savanykás gyümölccsel maga a tökély. HozzávalókA pitéhez: 15 dkg lisztcsipet só1 tojás sárgája7, 5 dkg vaj4 ek jéghideg vízA töltelékhez: 2 tojás2 dl tejszín5 ek (házi) vaníliás cukor+ 25 dkg egres, porcukorElkészítésA pite hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A vizet fokozatosan adjuk hozzá és csak annyit, amennyi szükséges ahhoz, hogy ruganyos, nem ragadós tésztát kapjunk.A pitetésztát egy órára hűtőbe tesszük. Pihentetés után a tésztát a formába egyengetjük. Sütőpapírt, sütőbabot helyezünk rá és 190 fokon 15 percig a nehezékkel, majd 10 percig anélkül sütjük.A tojásokat a vaníliás cukorral és a tejszínnel elkavarjuk. Az egrest megpucoljuk.A vaníliás krémet a félkész pitébe öntjük. Belerakjuk az egres szemeket és kb. 10 perc alatt készre sütjük.Vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.