Vaníliás cseresznyedzsem

  • 2018.06.25.
  • 3

Míg nagyanyáink 10-20 kg alapanyagnál alább nem adták, ha eltevésről volt szó, mi nyugodtan megtehetjük, hogy 1-2 kg gyümölcsből főzünk ínyenc különlegességeket. Ebből a vaníliásból többet már csak a vanília ára miatt sem lehetne, ui. jelentősen megdobná a családi költségvetést mondjuk 10-20 drb. vaníliarúd és ugyanannyi bio citrom.Ebből a mennyiségből nekem 2 1/2 üvegnyi illatos dzsem lett, nagyon kelendő, pedig mindig dugdosom hátra a polcon… Hozzávalók: 1 kg cseresznye (tisztítva)25 dkg cukor1 nagy bio citrom1 vaníliarúdElkészítésA tisztított, kimagozott cseresznyét a cukorral főni teszem.Hosszában kettévágom a vaníliarudat, a gyümölcshöz adom az apró magokat és a héjat is.A citromot vékonyan meghámozom, levét kifacsarom, a dzsemhez adom.A gyümölcsök egy részét krumplinyomóval összetöröm. A dzsemet addig kavargatom, míg a levét elfövi. A kész dzsemet sterilizált, forró üvegekbe öntöm. A kupakot rácsavarom és pár percre fejre állítom.Hűvös helyen tárolom.Megjegyzés1. Ha valakit zavar, a citrom héját i lehet dobni a végén, de szerintem kár. Olyan finom ráharapni!2. Én a vaníliarúd héját is beleteszem az üvegbe. Majd fogyasztáskor kidobjuk, de addig is fűszerezze csak tovább a dzsemet.