Amerikai palacsinta friss gyümölcsökkel

  • 2018.06.23.
  • 5

A férjem süti a világ legfinomabb, hajszálvékony, “európai” palacsintáit. Én nem versenyzem vele, inkább a pufi amerikai palacsintákban élem ki a nagyon ritkán rám törő palacsintasütési késztetésemet.Most a fiamat kényeztettem, aki a nyolcadikos vizsgák után igazán megérdemelte ezt. A palacsintákat datolyamézzel öntöztük, de bármilyen méz, vagy szirup (agavé, juhar) megfelel a célnak. Az epret, a málnát és a fehér ribizlit a kertben szedtem.Az óriás cseresznyékre a kis piacon akadtam, egy bácsi árulta. Mindenből egy kevés volt neki, szerényen álldogált egymaga,  ezért gyorsan beazonosítottam, hogy helyi termelő. Mikor bemondta a cseresznye árát, kicsit csodálkoztam, ezért megkérdetem, hogy honnan hozta. Egy perc néma csend után megszólalt románul:Din Thessaloniki…Na, ennyit a helyi termelő radaromról… Hozzávalók: 25 dkg liszt1 sütőpor1 nagy tojás3 dl tej4 dkg vajcsipet sóolaj (a sütéshez)A tálaláshoz: datolyamézfriss gyümölcsök  ElkészítésA lisztet elkavarom a sütőporral és a sóval. Hozzáadom a tojást és fokozatosan a tejet is. Ha simára kavarodott, beleöntöm az olvasztott vajat.Forró, vékonyan kiolajozott serpenyőben kisebb palacsintákat sütök. A palacsintákat egymásra tornyozom, (datolya)mézzel leöntöm és szezonális gyümölcsökkel tálalom.