Grillezett aranydurbincs citrommal

  • 2018.06.03.
  • 1


Már sokszor megkaptam, hogy én túl sok ételre azt mondom, hogy egyszerű elkészíteni…De higgyétek el, ehhez tényleg nem kell különösebb szaktudás.
Persze vigyázni kell a parázsra, hogy ne lángoljon, a grillrácsot alaposan be kell kenni, hogy  a hal érzékeny bőre ne ragadjon rá. Amúgy még mi baj lehet? Hogy nem sül át a hal kellőképpen? Ez nagyobb daraboknál megeshet, de akkor nemes egyszerűséggel visszarakjuk a rácsra, hadd süljön még egy kicsit.
Amúgy szépen kialakított grillezős helyszínt nem egyszerű találni Székelyföldön. Ja, és a Küküllőbe beleejtett grillrácsot is lehetetlen megtalálni a ránézésre félméteres, de a valóságban másfél méteres vízben. 
A halat megsütni, tényleg egyszerű…

Hozzávalók: 2-4 aranydurbincs (mérettől függően)
só, bors
4 gerezd fokhagyma
8 zsályalevél
olaj
2 citrom

Elkészítés

A halakat kívül-belül sózzuk, borsozzuk. A belsejüket bekenjük a zúzott fokhagymával, mindenikbe 2-2 zsályalevelet teszünk.
A halakat olajjal bekenjük, bőrét beirdaljuk, vékonyra szeletelt citromot helyezünk a vágásokba.
A grillrácsot olajozzuk, ráhelyezzük a halakat. Ha egyik fele megsült, óvatosan megfordítjuk és a másik felét is megsütjük.
A maradék citrommal tálaljuk.

Megjegyzés: Ha a grillrácsok távol vannak egymástól, a citrom szeletek lehull(hat)nak. Ilyen esetben csak tálaláskor tegyünk citromot a beirdalt részekre.