Töltike szőlőlevélben

  • 2018.05.26.
  • 4


Édesanyám töltikéjét hoztam hétvégére, úgyhogy most kicsit idegen tollakkal ékeskedem. Most kell készíteni, amíg még zsenge a szőlő levele. Így nem kell forrázgatni, megfő az, amíg a töltelék elkészül. 
A neten található majd minden recept azt írja, hogy a hagymát meg kell dinsztelni, a rizst félig megfőzni. A mi családi receptünk szerint-akárcsak a töltött káposzta esetében-minden nyersen kerül a töltelékbe. Így is puhára fő minden, miért bonyolítanánk akkor az előfőzéssel az életünket.
A kész töltikék a szőlőlevéltől pont elég savanykásak, de akinek ez nem elég, citromlével tovább savanyíthatja. 

Hozzávalók
A töltelékhez: kb. 60 dkg darált disznóhús
só, bors
kevés pirospaprika
1 kis fej hagyma
1 tojás
kb. 15 dkg rizs
A mártáshoz: 2 dl tejföl
2 ek liszt
+ 20-25 drb. zsenge (hajlítható) szőlőlevél
kapor, csombor

Elkészítés

A hagymát apróra reszeljük, a rizst hideg vízzel átmossuk. A töltelék összes hozzávalóját összekeverjük/gyúrjuk.
A szőlőlevelek közepébe helyezünk egy kevés tölteléket, majd-akárcsak a töltött káposztát- a két végét behajtva feltekerjük.
A fazék aljára kapor és csombor ágat helyezünk. A töltikéket körkörösen rárakjuk, vízzel felöntjük és lassú tűzön megfőzzük. 
A lisztet a tejföllel elhabarjuk. A töltikék főzővizéből keveset hozzáadunk, majd az egészet ráöntjük. Kissé megsózzuk.
Pár perc alatt hagyjuk besűrűsödni, majd friss, házi kenyérrel tálaljuk.