Blini tárkonyos tejföllel, fürjtojással

  • 2018.05.24.
  • 9


Ez is tavalyi recept, az Erdélyi Konyha Palacsintáskönyvéhez készült. Akkor is tomboltak a bazsarózsák, ők a legújabb virágszerelmeim.
A blini orosz specialitás, kelt, hajdinalisztes palacsinta. Ezzel a feltéttel nem túl autentikus, de cserébe legalább olyan finom, mint  a céklás, vagy lazacos változat.
Ráérős reggeli, pöpec előétel, vagy könnyű vacsora.

Hozzávalók
A mini palacsintákhoz: 12 dkg liszt
10 dkg hajdina liszt
1/2 teáskanál só
1 teáskanál szárított élesztő
2,5 dl langyos tej
2 evőkanál olvasztott vaj
1 tojás
+ 5 dkg vaj a sütéshez 
Feltétnek: 2 dl tejföl
5 dkg füstölt sonka
24 drb. fürjtojás
friss tárkony
kaviár




A tejet meglangyosítjuk. Egy edényben összekavarjuk a liszteket a sóval és a szárított élesztővel. Ráöntjük a tejet és elkavarjuk.
Ha túl híg, mehet még bele néhány kanálnyi bármelyik lisztből. Meleg helyen hagyjuk kelni 1 órát.
Habbá verjük a tojásfehérjét. A megkelt tésztához adjuk az olvasztott vajat, a tojás sárgáját, majd a habját is. Negyed órát hagyjuk állni.
Vajjal kikent serpenyőben pici palacsintákat sütünk. Kb. 20-24 darab lesz ebből az adagból.
A fürjtojásokat néhány perc alatt megfőzzük. A tejfölbe apróra vágott tárkonyt és sót keverünk.
Egy kanálnyi tejfölt teszünk a kész palacsintákra. Erre jön a félbe vágott fürjtojás, sonka és a kaviár.


Tipp: A hajdinás palacsintákat hamarabb is megsüthetjük, de csak tálalás előtt rakjuk össze, hogy ne ázzanak el.